SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt beskriver den lyckade militäroperationen som ”en fjäder i hatten” för president Trump. Foto: SVT och AP Photo/Andrew Harnik

Carina Bergfeldt: ”IS-ledarens död en seger för Trump”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en triumf för president Donald Trump att få meddela omvärlden att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödats i en amerikansk militäroperation natten mot söndagen.

– Det är en person som jagats sedan långt innan Trump blev president. Att döda honom är verkligen en fjäder i hatten, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Vad betyder det här för Trump på hemmaplan?

– Det är helt klart en seger för USA och för Trump. Den delen kommer han tveklöst att få beröm för, säger Carina Bergfeldt.

IS-ledare död

Hur kommer hans politiska motståndare att reagera?

– De kommer att göra två saker. Dels kommer de hylla att IS-ledaren är död och att Trump tog besluten som ledde till detta. Dels kommer de kritisera flera detaljer i presidentens uttalande. Till exempel började han med att hylla Ryssland, men drog sig för att hylla de kurdiska styrkorna som lagt ner mycket tid på att hitta al-Baghdadi. Han sa saker som att den enda som är bättre på internet än IS är Donald Trump och berömde sig själv för att vara den första som hade koll på bin Ladin. Han hotade också sina europeiska allierade med att dumpa IS-krigare vid deras gränser. Det kommer han att få kritik för.

Presidenten använde en väldigt stark retorik i sitt tal. Vinner han på det?

– Han beskrev ett väldigt målande porträtt över al-Baghdadis död, att han grät och kved. Den sortens retorik tilltalar hans väljare. Men det ställs också frågor om hur mycket presidenten faktiskt såg och hörde eftersom räden skedde inne i en bunker. Trump har sagt att han vill släppa videon för att att världen ska få se. Om det blir så återstår att se.

Hur ser amerikanerna på att al-Baghdadi dödats?

– Trump sa att det här var större än när bin Ladin dödades. Men även om al-Baghdadi har skapat mycket död och elände, så går det inte att jämföra. Usama bin Ladin var ytterst ansvarig för att 3 000 amerikaner dödades på amerikansk mark. I USA  är det mycket större. Men Trump vill gärna vinna, det pratar han öppet om. Så det är klart att han vill fånga den större skurken.

Hur tänker USA agera mot IS nu?

– Trump säger att man vet vilka som är efterträdare till al-Baghdadi, och hans intention är att man ska döda eller gripa dem också. Men samtidigt säger han att han inte vill vara i ett evigt krig och att USA har varit i regionen för länge. Namnen på efterträdarna är inte kända på ett sätt som gör att folk kommer jubla om de dör, men samtidigt kan de väcka liv i IS-celler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IS-ledare död

Mer i ämnet