Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Carl Bildt om kärnvapen i Belarus: Bara för att skrämmas

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland ska placera kärnvapen i Belarus. På torsdagseftermiddagen meddelade president Alexander Lukasjenko att förflyttningen redan har påbörjats. Men det är inte särskilt oroande, säger tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt (M) i Aktuellt.

– Det finns redan betydligt närmare oss.

Det var i slutet av mars som Vladimir Putin avslöjade att Ryssland kommit överens med Belarus om att placera taktiska kärnvapen i grannlandet. På torsdagsmorgonen undertecknades ramverket för utplaceringen av ländernas försvarsministrar och senare uttalade den belarusiske presidenten att processen var igång.

Fast i praktiken leder det inte ett större kärnvapenhot mot väst eftersom det redan finns kärnvapen i Kaliningradområdet och på andra områden i närheten, enligt Carl Bildt. Han förklarar att handlar om rörliga robotsystem som har funnits länge och enkelt kan flyttas vid behov.

– Risken för eskalering påverkas inte av var kärnvapnen finns i fredstid, säger han.

”Markering”

Enligt Carl Bildt är anledningen till kärnvapenförflyttningen att Ryssland vill skrämmas, men han tror inte att det lyckas.

– Och så gör de det kanske för att Lukasjenko ska känna sig lite mer betydelsefull än han faktiskt är.

Dock betonar Carl Bildt att Ryssland är väldigt noggranna med kontrollen av sina kärnvapen.

– Det är inget de slänger ut på måfå eller låter andra än mycket speciella förband hantera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.