Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan stridsflygplanet F-16 påverka kriget i Ukraina. Foto: BEVRT

Kriget i Ukraina

Putin: Ryssland placerar kärnvapen i Belarus

Rysslands president Vladimir Putin säger till statliga nyhetsbyrån TASS att Moskva har kommit överens med Belarus om att placera taktiska kärnvapen i grannlandet, rapporterar Reuters.

Enligt Putin påverkar det inte överenskommelser om att inte sprida kärnvapen. Enligt Reuters menar Putin att hans agerande inte skiljer sig från hur USA har stationerat kärnvapen i Europa.

- Det är inget konstigt med detta. Först och främst är det så som USA har gjort i årtionden. Vi kom överens om att vi skulle göra samma sak - utan att bryta våra globala avtal, säger Putin i rysk statlig tv.

Tio flygplan som är anpassade för att bära kärnvapen uppges redan ha flyttats till Belarus.

Planen är att vapenförrådet ska vara färdigt till 1 juli i år, enligt Putin.

Överblick

Markerad händelse

Polen öppnar för att skjuta ner ryska robotar

Ukraina föreslår att Polen ska skjuta ner ryska robotar på ukrainskt territorium om de hotar att kränka polskt luftrum.

- Det är en idé, säger polens utrikesminister Radoslaw Sikorski till BBC.

Enligt utrikesministern kränker vissa ryska robotar polskt luftrum innan de slår ner vid den ukrainska staden Lviv, på gränsen till Polen.

- Vårt dilemma är att om vi endast skjuter ner de i vårt luftrum blir spillrorna en risk för vårt folk, säger ministern och fortsätter:

- Ukraina säger, "Vi har inget emot det, gör det i vårt luftrum om de riskerar att korsa polskt territorium".

Polen ska lyfta förslaget med sina allierade och menar att USA:s åsikt är viktig.

Zelenskyj och Tusk lämnar över mappar.
Förslaget uppkom när de båda länderna signerade försvarsavtal i veckan. Foto: Czarek Sokolowski/TT
Markerad händelse

Ukraina: Busshållplats bombad – fyra döda

Fyra personer dog då två ryska bomber släpptes mot en busshållplats och en administrativ byggnad i den ukrainska staden Myrnograd, enligt ukrainsk nationell polis. Ytterligare nio personer skadades.

I det ryska anfallet förstördes åtta flervåningshus, fem villor, två administrativa byggnader, två skolbyggnader och en civil bil, uppger polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rysk oljedepå brinner efter drönarattack

"Som resultatet av en drönarattack, uppstod en eld på en oljedepå... Det finns inga döda eller skadade", skriver Vasily Golubev, guvernör för den ryska regionen Rostov, öster om Ukraina.

Vid klockan 04:00 under onsdagen kom larmet om attacken. Klockan 10:19 var elden släckt, enligt guvernören.

Ukraina har under lång tid riktat in sig på oljeraffinaderier och oljedepåer när de med drönare attackerar mål i Ryssland. Hur stor skada gör attackerna? Hör om det i videon ovan.

Markerad händelse

Tjeckien: Tusentals granater till Ukraina i sommar

Den tjeckiska presidenten Petr Pavel sa under fredagen att Ukraina kommer att få 50 000 artillerigranater i juli och augusti. Från och med september, till slutet av året, kommer Tjeckien att leverera 80 000 till 100 000 granater i månaden, enligt presidenten, rapporterar ukrainska medier.

Ammunitionsleveranser från Tjeckien har varit planerade sedan i våras då landet meddelade att det lokaliserat 800 000 artillerigranater, utanför EU, att köpa och leverera till Ukraina.

De första artillerigranaterna har redan anlänt, skrev premiärministern Petr Fiala i juni.

Flera länder, däribland Sverige, har stöttat Tjeckiens initiativ ekonomiskt.

Petr Pavel framför mikrofon som läser
Petr Pavel på Natotoppmötet i Washington i veckan. Foto: Saul Loeb/TT

Zelensky till Storbritannien

Ukrainas president Zelenskyj väntas resa till Storbritannien nästa vecka för att diskutera Ukraina, europeisk säkerhet och demokrati med europeiska ledare, rapporterar The Guardian.

Ukrainas president mötte den nya premiärministern Keir Starmer förra veckan vid Nato-toppmötet i Washington. Men detta blir det första mötet med en bredare delegation från Labourregeringen.

Markerad händelse

USA och Ryssland i samtal: "Minska risken för eskalering"

Den ryska försvarsministern Andrej Belousov har haft ett telefonsamtal med den amerikanska försvarsministern lloyd Austin, skriver det ryska försvarsdepartementet på Telegram.

Samtalet ska enligt departementet ha tagits på ryskt initiativ och de två försvarsministrarna ska ha diskuterat frågan om att förebygga säkerhetshot och minska risken för en eventuell eskalering i kriget.

Samtalet är även det andra på kort tid. Och på en presskonferens säger Pentagons biträdande pressekreterare, Sabrina Singh, att Lloyd Austin under samtalet betonat vikten av att upprätthålla kommunikationen mellan de två länderna.

Markerad händelse

Barn från Ukraina kan få vård i Sverige

Sverige har fått en förfrågan om att vårda två barn från det attackerade barnsjukhuset Ochmatdyt i Ukrainas huvudstad Kiev, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Man har på Drottnings Silvias barnsjukhus sett över förfrågan och sagt att man kan ta emot två av barnen, säger Schani Kjaerbeck, på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till TT.

Förfrågan kom till sjukhuset på torsdagen via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Enligt Schani Kjaerbeck har förfrågan även gått ut till andra regioner i Sverige och sjukhus i Europa.

– Vi vet inte om de kommer till oss för att få vård. Det kan mycket möjligt vara att de kommer någon annanstans, säger han.

(TT)

Uppgifter: Youtube kan förbjudas i Ryssland

Den ryska regeringen har långtgående planer på att helt blockera tillgång till Youtube redan i september, uppger källor med insyn för den ryska tidningen Gazeta.

Enligt en av källorna så kommer hemsidan framöver gradvis bli långsammare samt lagga och krascha allt oftare.

På fredagen uppgav den stora internetleverantören Rostelecom att man upplever "tekniska problem i driften av utrustning tillhörande Google" och att Youtube i synnerhet påverkas av detta.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov förnekade under dagen att man planerar att begränsa Youtube, enligt statliga ryska Tass. Enligt honom är Google "helt ansvariga" för problemen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland: Kommer inte delta vid nytt fredsmöte

Ryssland var inte inbjudet till fredsmötet i Schweiz i juni. I dagarna rapporterade Bloomberg med hänvisning till källor att Ukraina uttryckt en vilja att arrangera ytterligare ett möte, denna gång med ryssarna inbjudna.

Rysslands vice utrikesminister Mikhail Galuzin säger nu till den statliga ryska nyhetsbyrån Ria att man inte är intresserad. Detta eftersom Kreml inte accepterar Ukrainas och president Zelenskyjs tiopunktsprogram för fred.

Det är ännu oklart när samt i vilket land det eventuella framtida mötet är tänkt att äga rum.

Hör mer om vad som krävs för fredssamtal mellan sidorna i klippet ovan. Läs mer här.

Förvirring om Storm Shadow pinsam för Starmer

Efter ett möte med Storbritanniens nye premiärminister Keir Starmer på onsdagen skrev president Zelenskyj på X att Ukraina fått tillåtelse att använda Storm Shadow-robotar mot mål i Ryssland.

Men så var inte fallet. Den brittiska regeringen tvingades dagen efter förtydliga att policyn om att långdistansrobotarna endast får användas inom Ukrainas fastland och Krim kvarstår.

Beslutet är nämligen inte bara upp till Storbritannien, utan också Frankrike som producerar samma robot. Försvarskällor antyder för The Telegraph att Starmer uttryckt sig positivt om saken för Zelenskyj och är besvikna över att han lät samtalet bli publikt.