Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se drönarfilmen som visar hur vattenmassor forsar över den förstörda dammen i Ukraina: Ni kan se hur vattnet stiger för varje sekund

Kriget i Ukraina

Putin: Ryssland placerar kärnvapen i Belarus

Rysslands president Vladimir Putin säger till statliga nyhetsbyrån TASS att Moskva har kommit överens med Belarus om att placera taktiska kärnvapen i grannlandet, rapporterar Reuters.

Enligt Putin påverkar det inte överenskommelser om att inte sprida kärnvapen. Enligt Reuters menar Putin att hans agerande inte skiljer sig från hur USA har stationerat kärnvapen i Europa.

- Det är inget konstigt med detta. Först och främst är det så som USA har gjort i årtionden. Vi kom överens om att vi skulle göra samma sak - utan att bryta våra globala avtal, säger Putin i rysk statlig tv.

Tio flygplan som är anpassade för att bära kärnvapen uppges redan ha flyttats till Belarus.

Planen är att vapenförrådet ska vara färdigt till 1 juli i år, enligt Putin.

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Putin och Ramaphosa förbereder för toppmöte

Under onsdagen har Rysslands president Vladimir Putin har haft ett telefonsamtal med Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, uppger Kreml, enligt Reuters.

De två ledarna ska ha diskuterat frågor relaterade till afrikanska initiativ för att hitta en lösning på den ukrainska konflikten.

Ledarna ska också ha diskuterat den delegation med flera afrikanska statschefer som ska besöka Ryssland inom en snar framtid.

Även det andra toppmötet mellan Ryssland och Afrika i Sankt Petersburg i slutet av juli, samt BRICS-toppmötet i Johannesburg i augusti diskuterades också, enligt Kreml.

Rysslands president Vladimir Putin, till vänster, talar med Sydafrikas president Cyril Ramaphosa under ett toppmöte 2019. Under kriget i Ukraina har fördömanden från afrikanska ledare mot Rysslands invasion lyst med sin frånvaro. I västvärlden tolkas detta som ett tecken på Kremls betydande inflytande över kontinenten. Foto: Sergei Chirikov/AP/TT

Uppgifter: Ukrainska soldater såg ryska trupper svepas med i vattenmassorna 

Kort efter dammkollapsen blev ukrainska trupper vittnen till hur ryska soldater sveptes med i vattenmassorna och flydde längs den östra sidan av floden Dnipro. Det säger en officer i Ukrainas väpnade styrkor i en intervju med CNN.

Flera ryska soldater ska ha dödats eller skadats och flera ryska positioner ska ha översvämmats, säger han i intervjun. Eftersom den östra flodstranden är på en lägre nivå än den västra så ska de ryska trupperna ha drabbats hårdare av översvämningarna än de ukrainska, menar han.

Ryssland hävdar att det var Ukraina som attackerade dammen.

Markerad händelse

Erdogan till Zelenskyj: Dammkatastrofen kan utredas internationellt 

Turkiets president Erdogan menar att det är möjligt att bilda en internationell kommission för att utreda dammkatastrofen i Cherson. Det sa han i ett telefonsamtal på onsdagen med Ukrainas president Zelenskyj, rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande från Erdogans stab.

Erdogan menar att man på samma sätt som länderna förhandlat om export av spannmål via Svarta havet skulle kunna enas om en kommission som kan utreda förstörelsen och konsekvenserna av dammkatastrofen.

Erdogan ska under dagen även ha haft ett telefonsamtal även med Rysslands president Putin och framfört liknande synpunkter. Erdogan ska enligt Reuters ha sagt att FN och Turkiet kan ingå i en utredningskommission. Putin ska i samtalet ha beskrivit dammkatastrofen som en "barbarisk handling" från Ukraina.

Vägar och bostadshus har på flera håll täcks av vatten som trängt in i byar och städer. På vissa håll uppmäts vattendjupet till över fem meter.

Foto: Olexander Kornyakov/AFP/TT

Gummibåtar har blivit ett av de viktigastet redskapen i det pågående evakueringsarbetet.

Foto: Olexander Kornyakov/AFP/TT

En bild som har lämnats ut av det ryskkontrollerade styret i Chersonregionen visar omfattningen av översvämningen.

Foto: Den ryskkontrollerade administrationen i Cherson/AP/TT

En man tar sig fram med hjälp av en luftmadrass i Cherson. Hittills har över 2700 människor evakuerats på båda sidor om floden Dnepr.

Foto: Olexander Kornyakov/AFP/TT
Markerad händelse

Ukraina: 42 000 människor beräknas drabbas

Omkring 42 000 människor på båda sidor om floden Dnepr kan komma att drabbas av översvämningarna. Den bedömningen gör ukrainska myndigheter, som uppger att evakuerings- och räddningsarbetet pågår för fullt.

Vattennivåerna i de berörda områdena fortsätter att stiga och väntas nå sin topp på onsdagen. På vissa platser i Cherson har vattenmassorna nått ett djup om 5,34 meter, enligt den regionale guvernören Oleksandr Prokudin, rapporterar Reuters.

I staden Cherson har invånare och frivilligarbetare satt upp fördämningar för att försöka hindra vattenmassorna att ta sig in.

Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov har besökt området. Han beskriver, enligt Reuters, hur minor som tidigare har placerats ut i marken nu flyter runt i vattenmassorna och i vissa fall exploderar. Översvämningarna har även resulterat i att infektionssjukdomar och kemikalier har kontaminerat och spridits i vattnet.

Markerad händelse

Zelenskyj: Hundratusentals utan dricksvatten

Hundratusentals människor som lever i de översvämmade områdena i Cherson har inte normal tillgång till dricksvatten. Det meddelar president Volodmyr Zelenskyj i ett uttalande på Telegram.

Enligt Zelenskyj har alla tillgängliga resurser satts in i räddningsarbetet i de drabbade områdena. Men dessa kan endast verka i de regioner som är kontrollerade av Ukraina. Enligt presidenten har inga insatser gjorts för civilbefolkningen i de rysk-ockuperade områdena.

"Det demonstrerar ännu en gång den cynism som Ryssland behandlar folket med vars land de har tagit", skriver han.

Markerad händelse

Stabschef: Civila dödade efter rysk drönarattack

Två civila har dödats och en person skadats vid en rysk drönarattack i Sumy-regionen i norra Ukraina, uppger Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak på meddelandetjänsten Telegram.

Han skriver att iransktillverkade skuggdrönare har förstört flera hus och även orsakat en brand i samband med ett flertal ryska bombningar i den nordöstra gränsregionen under natten och tidigt på onsdagsmorgonen.

Senaste om: Kriget i Ukraina