Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lukasjenko är ett verktyg som gör det mesta som Putin ber honom om”, säger SVT:s Bert Sundtröm. Foto: Vladimir Smirnov/EPA/TT & SVT

Bert Sundström om Belarus roll i Putins dröm om ett ryskt imperium

Publicerad

Belarus är en av få stater som fortfarande står Ryssland och Putin nära. Under onsdagen träffade den ryske presidenten sin belarusiske motsvarighet Alexander Lukasjenko i Mosva – ett möte som kan få betydelse för Ukrainakrigets fortsättning.

– Lukasjenko är ett verktyg som gör det mesta som Putin ber honom om och han står otvetydigt på Rysslands sida.

Belarus är vare sig militärt eller ekonomiskt inflytelserikt, men för Ryssland innebär den nära relationen med landet att man får tillgång till en lång landgräns mot Ukraina och områden där militären kan öva. Dessutom till baser och positioner från vilka man kan beskjuta strategiskt och militärt viktiga platser i Ukraina.

Putin vill bygga imperium

Enligt Bert Sundström är den nära relationen även av stor vikt inrikespolitiskt:

Kriget i Ukraina

– Putin har som långsiktig målsättning att bygga ett nytt ryskt imperium och då måste han ha Belarus med. Det är också därför som han vill ha Ukraina.

Bert Sundström bedömer att Belarus ledare är så beroende av Putins stöd för att behålla makten att han i princip är tvungen att gå med på vad Putin än ber honom om. Möjligen med ett undantag:

– Om det kommer ett krav att Belarus ska skicka egna soldater för att strida inne i Ukraina så har Lukasjenko tidigare visat att han inte är beredd att gå så långt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet