Foto: Scanpix

Bildt: Priset inte otajmat

Uppdaterad
Publicerad

Att ge EU priset nu är inte alls fel eller otajmat, enligt Carl Bildt Även om det är hårda motsättningar och ekonomiska spänningar nu i Europa är det ingen som, till skillnad från tidigare, vill lösa det med våld, säger han.

– Jag vill varmt gratulera 500 miljoner européer och den union som är den starkaste och viktigaste fredskraften i vår del av världen i vår tid, säger utrikesminister Carl Bildt.

En av de mest påtagliga framgångarna för EU är enligt honom är att det i allt fler länder, i takt med att unionen har utvidgats med nya medlemmar, har etablerats fred och frihet, inte minst på Balkan.

Nobels fredspris

– Det är bra att påminna om vad det europeiska samarbetet handlar om, säger Bildt.

Birgitta Ohlsson: En uppmaning att arbeta med fredssatsningar

Sveriges EU-minister, Birgitta Ohlsson (FP), satt i sammanträde med riksdagens EU-nämnd när hon nåddes av beskedet.

Där möttes utnämningen med både glädje och förvåning, enligt henne.

– Jag tycker att det här är både välförtjänt och roligt. Det här blir ett tillfälle att – mitt under Europas värsta kris sedan 30-talet – blicka tillbaka och se till vad som är unionens grund, säger hon till TT.

– Den har varit med om att läka det öppna sår som är vår 1900-talshistoria.

Fredsprojektet är fortfarande en levande del av EU, anser hon, och nämner ett besök nyligen på Balkan.

– När jag träffade politiker från den regionen så var fred ett av deras tyngsta skäl för att gå med i EU.

Ohlsson ser priset som en uppmaning att arbeta med fredssatsningar.

– Ska man vara bäst i världen på fred, frihet och demokrati så kan man inte slarva på det sätt som vissa medlemsländer har gjort.

Cecilia Malmström hade inte väntat sig att EU skulle få priset

Svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström är förvånad att WU tilldelas priset.

– Förvånande, men väldigt roligt. Men i en tid av ekonomisk oro är det kanske värt att påminna om att EU faktiskt är ett forum för att lösa konflikter tillsammans, säger hon.

Malmström hade inte väntat sig att EU skulle få priset.

– Det finns så många andra fantastiska kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter i världen. Men det har ju ändå en viss logik. Just nu när det är populärt att kritisera EU är det här ett sätt att få folk att tänka efter lite om vad EU betyder – och hur alternativet hade varit om EU inte fanns.

”Speciellt att ge priset till EU”

EU är en omtvistad sak i Norge och landet är djupt delat i frågan. Norska organisationen Nei till EU uttrycker förvåning över valet av EU som pristagare.

– EU grundades ju på grund av freden efter andra världskriget men det är ett överraskande val, säger vice ordförande Britt Tönne Haugan till NTB.

Hon anser att det finns andra kandidater som hade kunnat få priset, men vill inte nämna några namn.

– Det är speciellt att ge priset till EU. Vi vet ju inte om krisen ens har nått sin topp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobels fredspris

Mer i ämnet