Ett par omkom efter att ett jordskred förstörde deras hus i Arraijan utanför Panama City. Jordskredet orsakades av ett regnoväder som drog in över landet i samband med att orkanen Otto närmar sig land. Foto: Arnulfo Franco / AP / TT

Centralamerika hukar inför orkanen Otto

Publicerad

Orkanen Otto förväntas tillta i styrka över Karibiska havet innan den når land i Centralamerika.

Tusentals människor har evakuerats vid kusterna.

Otto är den sjunde orkanen för säsongen, och den rör sig mot Costa Rica och Nicaragua med en hastighet på drygt 33 meter per sekund, enligt USA:s nationella orkancenter (NHC). Tre människor har hittills omkommit i Panama till följd av regnoväder som dragit in över landet.

I Costa Rica och Nicaragua har kustområden evakuerats inför Ottos ankomst.

– Vi tillåter inte människor att stanna i riskområden med risk för människoliv, sade Costa Ricas president Luis Guillermo Solís under en presskonferens.

”Livshotande vågor och strömmar”

Regnet som faller i samband med att orkanen drar in över land ”kommer sannolikt att resultera i livshotande översvämningar och jordskred”, säger NHC i ett uttalande.

De varnar även för att ”livshotande vågor och strömmar” kommer att drabba kusterna i Panama, Costa Rica och Nicaragua.

Myndigheterna uppmanar skolor i området att hålla stängt. Ovädret klassades först som en tropisk storm men uppgraderades sedan till orkanstyrka av NHC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.