Chatta med SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson och utrikesreporter Carl Fridh Kleberg. Foto: Handout/AP/TT

Chatt: Ställ dina frågor om flygplanskraschen i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen kraschade ett privatplan på väg från Moskva till S:t Petersburg, tio personer omkom. En av de omkomma uppges vara Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin. Ställ dina frågor till SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson och utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Chatten startar 12:30 men du kan ställa din fråga redan nu.

Ställ dina frågor om flygplanskraschen i Ryssland

Tack tack för alla frågor. En annan gång. /Carl

Nu avslutar vi den här chatten. Tack för alla frågor!

zaka • Elin du har varit mycket i ukraina och bekanta där jublar dina bekanta i ukraina mina bekanta i ukraina jublar!!!!

Jo, det är klart att många jublar idag, efter all ondska som Wagner och Prigozjin spritt omkring sig. Men kriget lär tyvärr fortsätta och även "vanliga" ryska soldater begår vidriga krigsbrott i Ukraina.

Oskar • Om man läser på Tass hemsida så står det inte så mycket om kraschen. I västerländska medier så är det en betydligt större grej. Är intresset i västvärlden större eller är det så att vi tänker att det ska få någon skillnad? Medans det inte finns något intresse av det i Ryssland och man vet att det inte blir någon större skillnad att Kreml styr allt ändå. Hur ser intresset ut i Ryssland för sådana nyheter?

Tass som statlig nyhetsbyrå är ju hårt kontrollerad. Tror inte makten i dagsläget ser någon vidare vits med att uppmärksamma detta. Däremot vill man ju gärna prata om BRICS-mötet mellan länderna där så det är flera saker som sammanfaller.

Olof • Om det nu är Putin som ligger bakom vore det här ovanligt dramatiskt, kan det tyda på desperation?

Hej Olof! Jag skulle säga att det här ligger helt i linje med hur det ryska systemet fungerar. Det råder nolltolerans mot uppstickare och opposition. Människor döms till långa fängelsestraff eller förgiftas. Det hade varit ett svaghetstecken för Putin att låta en "förrädare" (som han kallade Prigozjin) löpa fri.

Zack • Det är tyst från Kreml. Vad beror det på? Sitter man och slipar på de rätta formuleringarna?

Man kanske ser hur det hela landar offentligt innan man säger något. De känner nog ingen stress att kommentera och tror inte att det nödvändigtvis kommer något utförligt utöver "Vi ska utreda etc etc". Men vem vet.

Mia • Vinner Putin något på detta eller är det bara ett desperat försök att tysta kritiken mot honom?

Min högst personliga åsikt, som gäller oavsett exakt vad som hänt Prigozjins flygplan, är denna:

Sammantaget med gripandet av den kända "militärbloggaren" Igor Girkin (ultranationalist, f d underrättelseofficer, dömd massmördare för nedskjutningen av MH17 över Ukraina 2014) och rapporterade avskedandet av "general Armageddon" dvs Sergej Surovkin så har centralmakten nu kopplat ett allt hårdare grepp om den ryska inrikespolitiken. Signalen är tydlig, nämligen den att den här typen av intern kritik och olydnad inte längre kommer tolereras. Prigozjins myteri var droppen och nu måste makten konsolidera sin kontroll, dvs trycka till moralsänkande gnällspikar och rena myterister. Man statuerar ett exempel.

Anna • Vad är sannolikheten för att Prigozjin redan varit död i två månader och att flygplanskraschen bara var en iscensättning av en passande ”olycka” ?

Det lär vi inte få veta, är det korta svaret på det.

Tommy • Har det kommit någon kommenterar från Putin

Hej Tommy! Ingen kommentar från Putin än.

Oskar • Putin har ju gjort sig av med ett antal högt uppsatta personer. Vilka personer anses stå Putin närmast just nu?

Läste att även Peskov inte synts till på ett tag.

Hej Oskar! Ja, det stämmer. Det viktigaste här är nog att man fängslat Girkin (Strelkov) och avskedat Surovikin, två personer vars inflytande under det sista året och där Kreml uppenbarligen ville sätta ner foten och säga "Nu räcker det!". Den uppstod en slags militär opposition som började fylla tomrummet efter den politiska, som ju redan utplånats. Viktigt för Putin nu att politikerna återtar kontrollen över kriget från militärer och får tyst på kritiserandet. de här personerna anses ha spelat ut sin roll. De som står nära Putin är hans personer som Patrusjev och Narysjkin. Peskov ska ha fortsatt med sina telefonkonferenser, så där är det svårt att säga att han verkligen inte synt/hörts av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.