Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nya vrakdelar hittade – fortsatt tyst från Kreml

Uppdaterad
Publicerad

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin ser ut att ha dödats i en flygkrasch i Ryssland på onsdagen. Under morgonen har nya vrakdelar hittats flera kilometer från nedslagsplatsen. Händelsen har ännu inte kommenterats av den ryska regeringen.

– Jag hörde en explosion eller en smäll. En smäll på marken brukar eka, men nu var det bara en smäll. Jag tittade upp och såg rök, säger ett ryskt vittne som såg flygplanet störta till Reuters.

Tio personer befann sig ombord enligt en passagerarlista som publicerats av Rysslands luftfartsmyndighet. Ombord fanns, förutom flera i personalen och Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin, även Wagnergruppens grundare Dmitrij Utkin.

Inget tyder på att det kraschade flygplanet upplevde några problem under flygningen innan det plötsligt störtade, skriver Reuters. Ian Petchenik, kommunikatör på Flightradar, säger till nyhetsbyrån att planet vid 17.20-tiden på onsdagen gjorde en skarp dykning från sin altitud på cirka 8 500 meter.

– Vad som än hände hände snabbt, säger han.

Nya vrakdelar hittade

Delar av planet har påträffats 3,5 respektive cirka 2 kilometer från det huvudsakliga vraket, som bevakas av beväpnade säkerhetsstyrkor, skriver den statskontrollerade nyhetsbyrån RIA.

Ryska åklagare säger sig ha inlett en brottsutredning och Rysslands luftfartsmyndighet uppger att de utreder händelsen.

Wagnergruppen har bekräftat att Wagnertopparna befann sig ombord. En minnesplats har upprättats utanför dess högkvarter i St Petersburg, som under natten lystes upp av ett stort kors. Gruppen uppmanar sina följare att inte agera förhastat med anledning av det inträffade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser det ut vid platsen där planet kraschade morgonen efter. Foto: Reuters

Misstankar om attentat

En rad bedömare, både inom och utanför Ryssland, har lyft möjligheten att Prigozjin mördats som en hämnd för Wagnermyteriet under midsommarhelgen.

”Mordet på Prigozjin kan få katastrofala konsekvenser. Personerna som gav ordern förstår inte hur stämningen och moralen är i armén överhuvudtaget”, skriver en populär prorysk militärbloggare på Telegram.

Mycket tyder på att det inte rör sig om en olycka, enligt SVT:s Bert Sundström.

– Det finns uppgifter från flera håll om att planet har skjutits ner, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från Telegramkanal kopplat till Wagnergruppen. Foto: Handout / TELEGRAM/ @grey_zone / AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.