Samir Abu Eid och Pablo Torres befinner sig i Israel, och Gilda Hamidi-Nia i Libanon. Foto: SVT

Chatta med SVT:s team på plats om Irans attack mot Israel

Uppdaterad
Publicerad

Efter Irans attack mot Israel väntar omvärlden oroligt på vad som kommer hända härnäst. Med start klockan 13 kan du ställa frågor till SVT:s utsända om attacken och situationen i regionen. I Jerusalem befinner sig SVT:s korrespondent Samir Abu Eid och fotograf Pablo Torres och i Libanons huvudstad Beirut är SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia.

Chatta med SVT:s reportrar på plats i Mellanöstern

Hej! Nu avrundar vi chatten. Tack för alla frågor.

SVT fortsätter rapportera direkt om situationen i Mellanöstern, bland annat i vår direktrapportering som ni kan följa här:

Tack för alla era frågor!

Adam • varför är det så signifikant att attacken kom direkt från Iran när det är fastställt att Iran stöttat Hamas och Hizbullah att mörda tusentals Israeler?

Hej Adam! Det är signifikant för att det aldrig tidigare har hänt och att det finns en risk för eskalering till storkrig. Israel har tidigare attackerat Irankopplade mål i tex Syrien och Iran attackerar vanligtvis via sina ombud och allierade. Vi befinner oss i en helt ny situation när Iran attackerade direkt och i väntan på om och hur Israel kommer svara.

Tack för alla frågor. Nu hinner jag tyvärr inte svara på fler - jag måste fortsätta följa den dramatiska utvecklingen.

Tack för intressanta frågor! Följ utvecklingen på svt.se

Anders • Hur är stämningen bland civila i Libanon?

Hej Anders! Libaneserna har hållit andan under natten eftersom man väntade sig att det värsta skulle nu hända, dvs att kriget spiller över fullskaligt till Libanon. I nuläget är det libanesiska Hizbollah som avfyrar raketer mot Israel som Israel i sin tur svarar på med bland annat flygattacker. I de södra delarna har nästan 100 000 libaneser lämnat sina hem på grund av de nästan dagliga beskjutningarna. Samtidigt pågår livet i princip som vanligt i de övriga delarna av Libanon även om nattens eskalering fick många att börja oroa sig på allvar på nytt. Beskjutningarna mellan Hizbollah och Israel har pågått i princip dagligen sen oktober.

Kalle • Vad tror ni, kommer Irans attack att påverka Israels fortsatta stridande i Gaza?

Så länge kriget i Gaza fortsätter så kommer det vara fortsatt spänt i hela Mellanöstern - och en hel del attacker och beskjutningarna kommer att ske. Om det blir vapenvila i Gaza kommer det nog lugna ner situationen i regionen.

Joe M • hur troligt är det att det blir krig mellan Israel och Libanon?

Situationen har varit spänd mellan Israel och libanesiska Hezbollah de senaste sex månaderna. Det är fortsatt beskjutning mellan gränserna nästan dagligen.

Jacob • Finns det någon chans att Iran och Israel känner sig "kvitt" efter nattens attack och läget kan bli mer stabilt?

Så skulle det kunna bli - men det är i den bästa av världar. Irans attack var massivt, men gjorde inte så mycket skada. USA:s president Biden har uppmanat Israels premiärminister Netanyahu att inte besvara anfallet och eskalera ytterligare. De närmaste timmarna eller dagarna kanske vi får veta hur Israel väljer att agera.

Vad är huti roll i den konflikten? • Vad är huthirebellernas roll i den här konflikten?

Huthirebellerna i Jemen är Iranallierade och enligt militära källor attackerades Israel även därifrån under natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet