Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Används som ett klister för att hålla ihop den moderna ryska nationen” – hör utrikesreporter Carl Fridh Klebergs analys och se delar av Putins tal i klippet. Foto: Simon Krona och Mikhail Metzel/AP

Citat för citat: Så lät Vladimir Putins tal

Uppdaterad
Publicerad

Invasionen av Ukraina var oundviklig och rent självförsvar mot västländerna. Så lät Putins budskap när han talade på segerdagen.

– Det här är vanlig retorik från den ryska makten när man utmålar sig själv som konstant offer, säger utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

– Nato-länderna ville inte lyssna på oss.  I själva verket hade de helt andra planer, och det blev vi varse om. De förberedde sig för ännu en bestraffningsoperation i Donbas och på vår historiska mark, inklusive Krim, sa Vladimir Putin i sitt tal.

Presidenten återupprepade sina påståenden om att Ukrainas ledning är nazister.

– Han skickar en tydlig signal till det ryska folket om att Ukrainas regering representerar Rysslands största historiska fiender, säger Carl Fridh Kleberg, utrikesreporter.

Se delar av Putins tal och hör Carl Fridh Klebergs analys i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.