Myndighetens teori: Coronaklustret i Nya Zeeland kan kopplas till fryst mat

Uppdaterad
Publicerad

102 dagar hann passera innan coronaviruset än en gång började sprida sig i Nya Zeeland. Under veckan har totalt 69 nya fall rapporterats, och ingen vet ännu säkert var smittan har sitt ursprung.

– Det kan vara så att vi inte kommer hitta det, säger landets folkhälsomyndighetschef.

Vad den nya spridningen i Nya Zeeland beror på är det ingen som vet, men misstankarna riktas åt flera håll.

Under tisdagen blev en familj från Auckland smittade med corona. Sedan dess har ytterligare fall upptäckts, och hela Auckland har stängts ner.

Coronapandemin

Landets folkhälsomyndighet meddelar att smittan kan ha kommit in via fryst mat eller förpackningar från ett företag som skeppar produkter från Australien.

Winston Peters, vice premiärminister och utrikesminister, avfärdar frysmatskopplingen. Han har en egen teori. I en intervju med australiska ABC säger han att en pålitlig källa har berättat att landets karantänsystem på något sätt ska ha misslyckats.

Premiärminister Jacinda Ardern har dock inte ställt sig bakom uttalandet.

– I nuläget finns ingen koppling mellan karantänverksamheten och dessa fall, säger hennes talesperson.

”Inte mitt rykte”

Inte heller hälsoministern Chris Hipkins stödjer Peters teori. Under söndagens pressträff varnar han för att en konspirationsteori om karantänverksamheten sprids på sociala medier via ett fejkat videoklipp. I klippet ser det ut som att en kvinna smyger ut från verksamheten.

– Snälla var ansvarsfulla kring vad ni delar på Facebook, säger han.

Peters säger att det inte är han som ligger bakom videoklippet.

– Ryktet ni ser på sociala medier är inte mitt rykte. Det drivs inte av mig. Men jag står fast vid att det är ett säkerhetsproblem, säger han till NZ Herald och syftar på karantänverksamheterna.

Vill skjuta på valet

Det nya läget i landet har lett till att oppositionen kräver att parlamentsvalet skjuts upp – något som vice premiärministern nu ställer sig bakom. Oppositionen vill att valet ska hållas i november tidigast, och allra helst nästa år.

Peters säger att om valet hålls den 19 september så får kandidaterna endast sex dagar på sig att driva kampanjer, och att det inte går att hålla ett fritt och rättvist val med så kort varsel.

Ardern kommer i morgon att meddela om hon väljer att skjuta på valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet