Premiärminister Li Keqiang träffar sjukvårdspersonal på ett sjukhus i Wuhan. Foto: Li Tao/Xinhua/AP/TT

Coronaviruset – EU-medborgare i Wuhan flygs hem

Uppdaterad
Publicerad

EU-medborgare ska flygas ut ur den värst virusdrabbade staden Wuhan i Kina, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Fler än 100 personer har dött efter coronavirusutbrottet i Kina och 4 500 ska ha smittats. Smittan har även nått Tyskland.

Utbrottet började i mångmiljonstaden Wuhan i Kina. Spridningen har hittills skett något snabbare än vad forskarna väntat sig. Symtomen är bland annat feber, hosta och andnöd.

Coronapandemin

Gäller alla EU-medborgare

Nu meddelar EU-kommissionen i ett pressmeddelande att EU-medborgare ska flygas hem från Wuhan:

”EU-medborgare som befinner sig i regionen och som vill föras hem kan fortfarande begära det, oavsett nationalitet”, står det.

Flygs hem i två plan

250 franska medborgare flygs först hem i ett flygplan och därefter, i ett annat plan, transporteras 100 EU-medborgare från andra länder hem.

Det första planet ska lämna Frankrike på onsdagen och det andra planet senare i veckan.

Endast friska och symptomfria personer kommer att tillåtas flyga. Svenska UD kan inte svara på om svenska medborgare kommer att finnas med på flygplanet.

Coronavirus är en familj virus, där bland annat sjukdomen sars ingår. Sars blev uppmärksammat i början av 2000-talet när en epidemi utbröt i Kina och spreds över världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet