Andrew Cuomo/Joe Biden Foto: WIN MCNAMEE/AFP/TT

Biden uppmanar Cuomo att avgå

Uppdaterad
Publicerad

Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo har sextrakasserat flera kvinnor, slår en utredning fast. President Joe Biden uppmanar nu Cuomo att avgå. Men själv nekar han till anklagelserna.

Letitia James, åklagare och chef för delstatens justitiedepartement, presenterade på tisdagen en oberoende utredning som visar att Cuomo har sextrakasserat flera kvinnor. Rapporten innehåller vittnesmål från elva kvinnor som visar på ”ett tydligt mönster av otillbörligt uppträdande från Cuomos sida”.

En av de mest allvarliga anklagelserna kommer från en tidigare kvinnlig medarbetare som uppger att Cuomo stuckit in sin hand innanför hennes blus. En annan säger att guvernören kom med sexuella anspelningar.

-De här elva kvinnorna var i en ovänlig och giftig arbetsmiljö, sade Letitia James vid en presskonferens.

Bröt mot lagen

Enligt James har Cuomo trakasserat ett flertal kvinnor sexuellt och därigenom brutit mot federal och delstatlig lagstiftning. Det är dock oklart om anklagelserna kommer att få några juridiska följder.

Men Cuomo försvarar sig och hävdar i ett filmat uttalande att han aldrig vidrört någon på ett olämpligt sätt eller gjort några otillbörliga sexuella närmanden.

-Jag är 63 år gammal. Jag har levt hela mitt liv i offentligheten. Sådan är inte jag och sådan har jag aldrig varit, säger Cuomo.

Kräver hans avgång

Anklagelserna har framförts under en längre tid och flera tunga namn inom partiet har krävt hans avgång. På frågan om Cuomo kan ha kvar sitt ämbete sade James:

-Det beslutet är helt upp till guvernören i New York. Rapporten talar sitt eget språk.

President Joe Biden uppmanade senare Cuomo att avgå efter att Vita husets presstalesperson Jen Psaki kallat de sexuella trakasserier som kommit fram i rapporten för ”förkastliga”.

-Jag anser att han borde avgå, sade Biden vid en presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.