Foto: KNUT-SVERRE HORN / NRK

Cykelberget som ska skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Människor som flyr över gränsen från Ryssland till Norge på cykel har blivit en vanlig syn. Det här har resulterat i ett berg av övergivna cyklar som nu ska skrotas i Norge.

Antalet asylsökande som kommer på cykel till Storskog i nordnorska Finnmark i har ökat snabbt, från ett par i veckan första halvåret i år till ett nytt rekord med 378 förra veckan.

Anledningen till att de asylsökande tar sig över gränsen mellan Ryssland och Norge just på cykel, är att de utnyttjar ett kryphål i det norska gränsavtalet med Ryssland. Det är inte tillåtet att ta sig över gränsen till fots, men att göra det i ett fordon på hjul går bra.

”Astronomiska priser” för cyklar

Det här har inneburit blomstrande affärer för personer som säljer cyklar till dem som vill ta sig över gränsen från Ryssland.  De använder ofta sociala medier som Vkontakte.ru (rysk motsvarighet till Facebook) för att nå potentiella köpare.

Enligt NRK säljs cyklarna till ”astronomiska priser” – för att sedan överges så snart de asylsökande tagit sig över gränsen till Norge. Nu väntar cyklar till ett värde av två miljoner norska kronor på att skrotas, enligt NRK Finnmark.

Ska återvinnas i Sverige

Rune Larsen på återvinningsföretaget Masternes Gjenvinning i Tana i Norge säger till NRK att cyklarna pressas ihop och sedan fraktas de till återvinning i Sverige.

Att man inte istället tar till vara cyklarna förklarar han med att de inte är godkända i Norge, de flesta saknar till exempel bromsar. Och att skicka tillbaka dem till Ryssland är inget alternativ, för då kommer de bara att säljas till överpriser igen, menar den norska gränspolisen.

Norge försöker nu få stopp på flyktingströmmen från Ryssland. Norges justitieminister Anders Anundsen säger att han ska beordra Udlendingsdirektorartet, UDI, att stoppa dem vid gränsen och skicka tillbaka alla som har uppehållstillstånd i Ryssland. En del av dem som sökt asyl i Norge på sistone har bott länge i Ryssland, en del så länge som tolv år, enligt NRK. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.