Fyra tungviktare i det Demokratiska partiet gör upp i kväll när Demokraternas första debatt inför primärvalen i USA hålls i Miami, Florida. Foto: Sauk Loeb/AFP

Demokraternas tungviktare gör upp i andra debattrundan

Uppdaterad
Publicerad

Fyra tungviktare i det Demokratiska partiet gör upp i kväll när Demokraternas andra debatt inför primärvalen i USA hålls i Miami, Florida. Joe Biden och Bernie Sanders hör till toppkandidaterna, men utmanas av flera andra i startfältet.

De flesta opinionsmätningar är överens om att det tycks finnas två kandidater som har en chans att slå Donald Trump om presidentvalet skulle avgöras just nu. Det är dels före detta vicepresidenten Joe Biden, som leder överlägset bland de demokratiska kanidaterna i opinionsmätningarna i dag, dels Bernie Sanders, senatorn från Vermont som var en hårsmån från att slå Hillary Clinton och bli Demokraternas presidentvalskandidat i primärvalet 2016.

Flera kandidater jagar Biden och Sanders

Båda toppkandidaterna kan räkna med att få kritik från sina motdebattörer, och hur väl de klarar av att möta den kritiken lär vara en av faktorerna som avgöra hur människor betygsätter deras insats efter debatten.

Demokraternas primärval

Men bakom Biden och Sanders jagar flera andra kandidater som spås ha en god chans att öka sitt stöd om det går bra i kvällens debatt. Kamala Harris, senator från Kalifornien är en av dem, med ett stöd på omkring sju procent i opinionsmätningarna. Pete Buttiegieg, borgmästare i South bend, Indiana är en annan, med strax över sex procent stöd.

15 miljoner tittare

Den sistnämnda hade dock en tuff vecka förra veckan, då han tvingades avbryta sin kampanj tillfälligt, efter att protester brutit ut i hans hemstad i samband med att polis skjutit ihjäl en afro-amerikansk man.

Kvällens debatt har fler tunga kandidater än gårdagens, där Elisabeth Warren och Julían Castro bedömdes ha lyckats bäst. Precis som gårdagens debatt så har kvällens deltagare strikta regler att hålla sig till i den två timmar långa debatten.

Alla svar ska vara max en minut långa, och vilka ämnen som kommer att tas upp är hemligt. Omkring 15 miljoner tittare förväntades se debatterna respektive dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet