Guide: Danmark går till val – här är partierna som slåss om makten

Uppdaterad
Publicerad

Onsdag den 5 juni går danskarna till val – och flera nya partier ser ut att ta plats i folketinget. Här är de 13 partierna som slåss om makten i vårt grannland.

I skrivande stund sitter nio partier i folketinget, Danmarks motsvarighet till riksdagen. Efter valet på onsdag kan de bli hela 13 stycken. Spärren för att komma in i folketinget ligger på två procent, vilket kan jämföras med fyra procent för Sveriges riksdag.

Två block står mot varandra – och enligt opinionsundersökningarna ser det röda blocket ut att vinna. Samtidigt kan två nya invandringskritiska partier komma in i folketinget.

Danmarks regering leds i dag av statsminister Lars Løkke Rasmussen, partiledare för högerliberala Venstre. I koalitionsregeringen ingår även Liberal Allliance och De Konservative. Regeringen stöds även av invandringskritiska Dansk Folkeparti.

Här är de 13 partierna som slåss om makten:

RÖDA BLOCKET:

Socialdemokratiet

Socialdemokraternas danska systerparti går starkt i opinionsmätningarna, som sedan några år tillbaka har adopterat en stramare migrationspolitik för att plocka röster från Dansk Folkeparti. Partiledaren Mette Frederiksen vill bland annat stoppa all spontan asylansökan vid den danska gränsen. Hon vill också införa ett tak på hur många personer från icke västliga länder som ska få komma till Danmark varje år. Förslagen har dock väckt kritik hos de andra partierna i det röda blocket, vilket kan skapa svårigheter i regeringsbildningen.

Mette Frederiksen är partiledare för Socialdemokratiet. Foto: Johan Nilsson/TT

Enhedslisten

Startade som ett samarbete mellan tre vänsterpartiet. Partiet fokuserar bland annat på miljöfrågor. Enhedslisten har ingen partiledare utan styrs av ett kollektiv. Ett av de största partierna i Köpenhamn, samt det mest vänsterorienterade.

Johanne Schmidt Nielsen, Enhedslistens politiska talesperson. Efter valet går hon till ett nytt jobb som generalsekreterare på Rädda Barnen. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Socialistisk folkeparti

Ytterligare ett röd-grönt parti. Socialistisk folkeparti är det parti som mest liknar Vänsterpartiet i Sverige. Säger sig bland annat vilja minska stressen i samhället.

Pia Ohlsen Dyhr partiledare för Socialistisk folkeparti. Foto: Adrian Wyld/AP/TT

Radikale venstre

Ett socialliberalt, tillika ett av Danmarks äldsta, partier. Tillhör vänsterblocket men är mycket kritiskt till den hårda invandringspolitik som lanserats av Mette Frederiksen (S). Den tidigare partiledaren är en av toppkandidaterna till jobbet som Europeiska kommissionens ordförande efter att Jean-Claude Juncker avgår.

Radikale Venstres tidigare partiledare Margrethe Vestager. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

BLÅ BLOCKET:

Venstre

Danmarks äldsta parti. Leds av Lars Løkke Rasmussen, som varit statsminister sedan 2015 (var även statsminister 2009-2011). Partiet är, sitt namn till trots, marknadsliberalt och det största regeringspartiet. Sedan 2016 ingår Venstre i en minoritetsregering tillsammans med Liberal Alliance och Det Konservative Folkeparti med stöd av Dansk Folkeparti.

Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen. Foto: Björn Lindgren/TT

Det konservative folkeparti

Ett klassiskt konservativt parti som använder förkortningen C. Har även tidigare suttit i regering tillsammans med Venstre. Partiet fokuserar bland annat på sänkta skatter och fler poliser.

Søren Pape Poulsen, partiledare för Det konservative folkeparti. Foto: Pressbild.

Liberal alliance

Liberalt parti som bildades 2007 och som i dag ingår i regeringen Lars Løkke Rasmussen II. Partiet vill ha lägre skatter och fritt skolval.

Anders Samuelsen, partiledare för Liberal alliance. Foto: Pressbild

Dansk folkeparti

Högerpopulistiskt och nationalistiskt parti som länge ansetts vara ett av Danmarks mest inflytelserika partier. I förra valet, 2015, blev Dansk folkeparti Danmarks näst största parti. Partiet gjorde dock ett mycket dåligt EU-val och enligt de senaste opinionsmätningarna ser väljarflykten ut att hålla i sig. Dansk folkeparti har varit stödparti till Lars Løkke Rasmussens regering men har trots det samarbetat med Socialdemokratiet, det största oppositionspartiet, flera gånger. Det spekuleras nu i om Dansk folkeparti tänker byta block.

Kristian Thulesen Dahl, partiledare för Dansk folkeparti. Foto: Tariq Mikkel Khan/AP/TT

ÖVRIGA PARTIER:

Nye borgerlige

Ett nybildat invandrarfientligt parti som har en högerinriktad ekonomisk politik. Partiet ser ut att komma in i folketinget och väntas ta röster från Dansk folkeparti, som Nye borgerlige anser har en för mjuk invandringspolitik. Partiet vill bland annat att Danmark lämnar EU.

Pernille Vermund, partiledare för Nye borgerlige. Foto: Pressbild.

Alternativet

Grönt och socialliberalt parti som bildades 2013 som dock inte vill placera sig på den traditionella höger-vänsterskalan. Partiet vill bland annat införa medborgarlön.

Uffe Elbæk, partiledare för Alternativet. Foto: Pressbild.

Stram kurs

Ett av de mest islamofobiska och invandringskritiska partierna i Europa. Partiledaren Rasmus Paludan vill bland annat stoppa invandringen till Danmark, förbjuda islam och kasta ut flera hundratusen danskar med utländskt påbrå. Vid ett tillfälle brände Rasmus Paludan upp koranen inlindad i bacon och reaktionerna har varit mycket starka.

Kristendemokraterne

Nygammalt parti som åkte ur folketinget 2005. Systerparti till svenska Kristdemokraterna. Partiet vill försvara ”kristen kultur” som man också vill ska prägla det danska samhället.

Klaus Riskær Pedersen

Ett nytt parti som har samma namn som sin partiledare. Klaus Riskær Pedersen vill ”göra rent hus” i folketinget som han menar har tagits över av konsulter och ämbetsmän. Partiets första utspel är att starta en klimatfond på 50 miljoner danska kronor.

Klaus Riskær Pedersen, partiledare för sitt parti med samma namn. Foto: Skärmdump från kampanjfilm.

Opinionsläget inför valet i Danmark

Så här ligger partierna till i opinionen enligt den senaste opinionsmätningen som publicerats av DR. Partiernas resultat vid valet 2015 står inom parentes.

Socialdemokratiet: 26,1 (26,3)

Venstre: 20,4 (19,5)

Dansk folkeparti: 10,6 (21,1)

Socialistisk folkeparti: 8,9 (4,2)

Enhedslisten: 8,5 (7,8)

Radikale venstre: 7,1 (4,6)

Det konservative folkeparti: 5,1 (3,4)

Nye borgerlige: 3,1 (0,0)

Alternativet: 2,8 (4,8)

Liberal alliance: 2,7 (7,5)

Stram kurs: 2,2 (0,0)

Kristendemokraterne: 1,8 (0,8)

Klaus Riskær Pedersen: 0,7 (0,0)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.