Danmark hjälper inte afghanska tolkar

Uppdaterad
Publicerad

Danska staten tänker inte hjälpa de afghanska tolkar som arbetat på uppdrag av det danska försvaret i Afghanistan att få komma till Danmark.

– Tolkarna är anställda av en privat firma och därför har danska staten inget ansvar för dem, säger Bjarne Laustsen (S), försvarpolitisk talesman.

Barialai Hassanzai har afghansk bakgrund och har varit i Afghanistan två gånger som tolk för det danska försvariet. Han är kritisk till att Danmark inte bryr sig om de lokala tolkarna.

Afghanska tolkar

– Jag tycker det är fel och omoraliskt. De löper stor risk att bli dödade av talibanerna, säger Barialai Hassanzai.

Evakuering utesluten

När Danmark lämnade Irak 2007 tog de med sig 300 personer, tolkar och deras anhöriga, men en sådan evakuering är utesluten den här gången.

– Tolkarna i Irak var anställda direkt av det danska försvaret. Situationen var en annan, säger Bjarne Laustsen (S).

Han tycker också det är viktigt att tolkarna blir kvar i Afghanistan för att upprätthålla västliga värderingar. Beträffande riskerna säger Bjarne Laustsen.

– Det finns risker med allting.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afghanska tolkar

Mer i ämnet