Danmark ser positivt på en europeisk säkerhetsaktion i Hormuzsundet, enligt utrikesminister Jeppe Kofod. Foto: Hasan Shirvani / AFP / TT, Gregor Fischer / AP / TT

Danmark positiva till europeisk skyddsaktion i Hormuzsundet

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringen ser positivt på att bidra till en europeisk skyddsaktion i Hormuzsundet, rapporterar danska public service-bolaget DR.

”För en sjöfartsnation som Danmark är det avgörande att våra fartyg kan segla säkert”, skriver utrikesminister Jeppe Kofod (S) till DR.

Efter att ett brittiskt tankfartyg beslagtogs av Iran i Hormuszundet meddelade Storbritanniens dåvarande utrikesminister Jeremy Hunt att man skulle sammanställa en gemensam europeisk skyddsaktion.

– Vi kommer att försöka sätta ihop ett europeiskt styrt sjöfartsskyddsuppdrag för att stödja säkra färder för både besättning och last i den här viktiga regionen, sa Jeremy Hunt, enligt Telegraph.

Danmark positiva

Nu meddelar Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod att Danmarks regering ser positivt på ett sådant samarbete, men att Danmarks parlament, Folketinget, också måste få säga sitt, rapporterar DR.

– Jag välkomnar det brittiska regeringsförslaget om en internationell maritim säkerhetsinsats i området. Insatsen kommer att göra ett starkt europeiskt avtryck. Regeringen ser positivt på ett möjligt danskt bidrag till en sådan aktion, men det säger sig självt att vi ska diskutera med Folketinget när vi har mer klarhet om de konkreta uppgifterna och partners, skriver Jeppe Kofod till DR.

Han skriver även att regeringen delar Storbritanniens bekymmer kring säkerhetssituationen i Hormuzsundet.

Svenskt intresse

Tidigare i veckan kom uppgifter om att även Sverige hade visat intresse för att delta i en aktion i Hormusundet. Men UD uppger att Sverige inte fått någon fråga.

”Sverige har haft en löpande dialog med Storbritannien i ärendet, men har inte aktivt sökt deltagande i Storbritanniens nya initiativ”, skriver departementssekreterare Anton Dahlquist i ett mejl till SVT Nyheter i tisdags.

Irans beslagtagande av den brittiska tankern inträffade efter att Gibraltars högsta juridiska instans beslutat att en iransk oljetanker som beslagtagits i Gibraltar kunde hållas kvar i ytterligare 30 dagar. Den iranska tankern misstänktes vara på väg till Syrien med olja, vilket strider mot EU:s sanktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.