Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Danmarks utrikesminister, Jeppe Kofod, och Norges utrikesministrar, Ine Eriksen Søreide, om beskeden: ”Trodde inte det skulle eskalera så fort” Foto: NILS MEILVANG/AFP/TT/Berit Roald/TT

Danmark och Norge stänger ambassaderna i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Både Danmark och Norge stänger tillfälligt sina ambassader i Kabul, på grund av talibanernas våldsamma framfart i Afghanistan.

Sveriges ambassad i Kabul hålls fortsatt öppen – men personalstyrkan begränsas, meddelar utrikesminister Ann Linde på fredagskvällen.

Situationen i Afghanistan är ”mycket allvarlig” betonade den danska utrikesministern Jeppe Kofod när han mötte medieuppbådet på fredagseftermiddagen, enligt Danmarks Radio.

Danmark stänger nu tillfälligt sin ambassad i Kabul. All personal skickas hem och även lokalanställda evakueras, enligt utrikesminsitern.

Även Norges ambassad i Kabul stängs ned temporärt, rapporterar bland andra Reuters. Samtliga diplomater evakueras, liksom lokalanställda och dess familjer, uppger den norska utrikesministern Ine Eriksen Søreide på fredagen.

Svensk ambassad hålls öppen

På bara en vecka har talibanerna genom våldsamma strider intagit 17 av Afghanistans 34 provinshuvudstäder, enligt AP. Kabul har ännu inte erövrats av den fundamentalistiska rörelsen, och än så länge väljer Sverige att hålla sin ambassad i den afghanska huvudstaden öppen.

Personalstyrkan på Sveriges ambassad i Kabul kommer dock att begränsas, uppger utrikesminister Ann Linde (S) på fredagskvällen.

Tyska och finska ambassadanställa evakueras

Utöver Danmark och Norge väljer bland andra Finland och Tyskland att evakuera flera anställda från sina respektive ambassader i Afghanistan – men inget av länderna stänger ned helt i Kabul.

Finland kommer att ta hem totalt 130 personer som tjänstgjort i Afghanistan för antingen finska ambassaden, EU eller Nato, rapporterar svenska Yle.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas uppger att ett ”krisstödsteam” omgående skickas till Kabul för att öka säkerheten på ambassaden för den personal som jobbar kvar på plats.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar talibanerna att omedelbart avbryta sin offensiv i Afghanistan och förhandla ”i god tro” för att avvärja ett långvarigt inbördeskring, skriver Reuters.

En talesperson för FN uppgav även på fredagen att man följer situationen i Afghanistan ”timme för timme”, och att viss personal flyttas till Kabul – men ingen evakueras från landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s mellanösternkorrespondent:”Inom en månad kan Kabul vara i talibanernas händer” Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet