Danmarks statsminister har meddelat sin avgång till drottningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett möte på torsdagsförmiddagen med Danmarks drottning har statsminister Lars Løkke Rasmussen meddelat formellt att han avgår efter valnederlaget i går kväll. Nu inleds en drottningsrunda för att bilda ny regering.

– Jag har informerat drottningen och kronprinsen om valresultatet i går som innebär att det inte finns majoritet för min regering. Därför har jag begärt om entledigande, sa den avgående statsministern Lars Løkke Rasmussen före mötet med drottningen på slottet Amalienborg, rapporterar Danmarks Radio.

Han har begärt en så kallad ”drottningrunda”. Det är danskarnas motsvarighet till en svensk talmansrunda, då sonderingar ska ske inför att bilda ny regering. Drottningrundan inleds på torsdagseftermiddagen när drottningen kallar in partierna ett efter ett. Det största partiet kallas först.

Val i Danmark 2019

Fler avgångar

Det dåliga valresultatet för Liberal allians har även fått partiets ledare Anders Samuelsen att meddela att han ska dra sig tillbaks från sin post, uppger DR och hänvisar till uppgifter i Berlingske.

– Det är mitt ansvar att vi slutar här så att partiet får möjlighet till en ny start. Nu ska partiet vidare och det ska ske utan mig, sa Anders Samuelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Danmark 2019

Mer i ämnet