Danska Malene: ”Vi kände oss fångade”

Uppdaterad
Publicerad

Danska Malene Nygaard, 18, var på biografen i Aurora när skottlossningen utbröt.

–När den första skottscenen i filmen kom, hörde vi smällar från höger, sedan kom rök därifrån. Det luktade och smakade märkligt, som tårgas, säger hon till danska DR Nyheter.

Malene var på biografen med vänner som hon träffat när hon var utbytesstudent i Denver för ett år sedan, när massmördaren började skjuta.

Massmord i Aurora 2012

Likt många andra vittnen trodde hon i början att röken var en del av filmen.

–Jag har sett 4D-biograf, där det finns vatten och rök, så först tänkte jag att det var en konstig effekt i filmen. Men när folk ställde sig upp blev vi rädda. Det var då vi förstod att det inte var en del av filmen, utan på allvar.

Hon berättar att en av hennes vänner pratade med sin bror som var i en av de andra salarna. Han sa att de skulle skynda sig ut eftersom man sköt inne på biografen.

–Vi kände oss fångade inne på biografen. Nödutgången var blockerad. Folk trodde att gärningsmannen fortfarande var utanför biografen.

Malene och hennes vännerna lyckades till slut ta sig ut och mötes av flera poliser och ambulanser på parkeringsplatsen.

–Jag såg en tjej som var skjuten i benet. Vi var rädda, så jag och mina vänner försökte bara komma ut så fort som möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massmord i Aurora 2012

Mer i ämnet