Inger Støjberg, Danmarks integrationsminister, intervjuas i Agenda. Foto: SVT

Danska ministern: Jag skulle fört en annan politik

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks integrationsminister Inger Støjberg säger i en intervju i Agenda att hon förstår att det behövs hårdare svenska gränskontroller, men att de också ställer till problem för den fria rörligheten i Norden och EU.

Agendas Anders Holmberg har intervjuat den danska integrationsministern i Danmark och han ställde bland annat frågan vilka effekter hon anser att de svenska id-kontrollerna vid den dansk-svenska gränsen har fått.

– De ser ut att ha haft rätt stor effekt om man ser på antalet inresor och asylsökande till Sverige. Men de har också påverkat den fria rörligheten i Norden och de kan även komma att påverka övriga Europa. Så de har både haft positiv och negativ effekt, säger Inger Støjberg.

”Ett barn av fria rörligheten”

Varför var ni kritiska när Sverige införde transportörsansvar?

– Jag är ett barn av den fria rörligheten i Europa och särskilt i Norden. Jag kan inte minnas att jag någonsin visat pass för att resa till Sverige. Den fria rörligheten för människor, varor och tjänster har bidragit till att utveckla Öresundsregionen och till att utveckla välstånd.

– Det är värdefullt för Europa att vi kan röra oss fritt och handla fritt. Därför är det trist att se länder införa olika gränshinder. Vi har också gjort det vid den dansk-tyska gränsen, men då handlar det bara om gränskontroll med stickprov, säger Inger Støjberg.

Hade Sverige kunnat göra på något annat sätt?

– Jag ska inte sätta mig till doms över svensk politik, men jag skulle ha fört en annan politik. Jag har ju många gånger sagt att jag tycker Sverige har haft en mycket generös invandringspolitik.

”Som man bäddar får man ligga”

– Som man bäddar får man ligga. När man öppnar famnen och säger att alla är välkomna, då kommer det många. På det viset har man ju själv skapat den situation som man nu befinner sig i. Därmed inte sagt att jag inte förstår att det nu behövs en uppstramning – det förstår jag, för det är en stor press på ett land när det kommer så många, säger Inger Støjberg.

Om den danska regeringens mål med sin egen migrationspolitik säger hon att när danskarna inför hårdare regler, så är det för att begränsa tillströmningen av asylsökande.

– De som kommer hit vill jag ska bli en del av det danska samhället och jag vill begränsa tillströmningen.

”Om man kan betala ska man göra det”

Inger Støjberg svarade också på varför Danmark infört en lag som ger polisen rätt att konfiskera värdesaker och pengar från flyktingar.

– Danmark har ett allomfattande välfärdssystem. Med den principen är det helt avgörande att om man kan försörja sig själv så ska man försörja sig själv. Det gäller alla som är födda och uppvuxna i Danmark och det ska också gälla om man kommer hit som asylsökande. Om man själv kan betala för sitt upphälle i asylcentret, så ska man göra det, säger integrationsministern.

Se hela intervjun med Inger Støjberg genom att klicka på bilden högst upp i artikeln.
Intervjun sänds i Agenda söndag 17 januari kl 21.15 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet