Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för tre saker Tiktok har kritiserats för. Foto: SVT/TT

Därför är kritiken mot Tiktok så hård just nu

Publicerad

Tonläget mot Tiktok hårdnar i USA. I veckan meddelades att Vita huset stöder ett lagförslag som kan ge president Joe Biden makt att totalförbjuda den populära kinesiska appen i hela landet.

I augusti 2020 skrev dåvarande president Donald Trump under en presidentorder som skulle förbjuda Tiktok i USA, en order som nuvarande president Joe Biden rev upp. Bidens plan var istället att genomföra en egen säkerhetsutredning av appen.

”Donald Trump hade rätt”

Flera tunga Tiktok-kritiska röster har sedan dess tagit plats i den amerikanska debatten.

I november 2022 sa FBI-chefen Christopher Wray att han var ”mycket bekymrad” över Tiktoks närvaro i USA, enligt CNBC, och demokratiska senatorn Mark Warner sa runt samma tid att ”Donald Trump hade rätt angående Tiktok”.

Flera republikanska senatorer delar hans syn.

”Tiden för meningslösa förhandlingar med kommunistpartiets marionettdockor är förbi. Dags att förbjuda Peking-kontrollerade Tiktok för gott”, sa exempelvis den republikanska senatorn Marco Rubio i december 2022.

Att kinesiska Tiktok hamnat i fokus kan bero på att relationen mellan USA och Kina rent generellt försämrats de senaste åren – hanteringen av coronapandemin och spionballongerna är två exempel på det. Men även andra mer specifika orsaker har angetts.

Se videon ovan för SVT Nyheters genomgång av kritiken mot Tiktok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.