Foto: TT

Analys: ”Därför kan ingen hota Putin i valet”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ingen motkandidat kommer kunna hota Putin i söndagens ryska presidentval. Den stora kampen kommer istället handla om hur högt valdeltagandet blir.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Att Rysslands väljare kommer att bekräfta att de vill behålla landets långvarige härskare, Vladimir Putin, i presidentvalet på söndag står utom allt tvivel. Och att de gör så är helt logiskt. Det finns helt enkelt inget alternativ.

Men att det inte finns något alternativ beror på att bland det första Putin gjorde när han den första januari 2000 tog över efter Boris Jeltsin, det var att ta kontroll över landets största och mest inflytelserika massmedia. Ryssland formligen svämmar över av Putinpropaganda varje dag. Vanligt folk kan helt enkelt inte värja sig.

Ryska valet 2018

Fick ”bara” 64 procent för sex år sedan

Men entusiasmen för Putin är trots allt begränsad. När han valdes 2012 var valdeltagandet, till och med officiellt, relativt lågt. Och, till och med officiellt, fick han ”bara” omkring 64 procent av rösterna.

Kritiker hävdar att siffrorna blåstes upp oerhört genom omfattande valfusk. De omfattande protester som följde generade Kreml, som inte vill se en upprepning.

99 procent av rösterna i Tjetjenien

Så denna gång har Putins valapparat satsat hårt på att få folk att känna att det är en medborgerlig plikt att gå och rösta. Och det är naturligtvis bra i en demokrati om valdeltagandet är högt.

Men Ryssland är ingen välfungerande demokrati. Att valdeltagandet normalt är i särklass högst i delrepubliken Tjetjenien – som på Putins order bombades till grus och aska för arton år sedan – är talande. Än mer talande är att Putin där brukar få 99 procent av rösterna.

Oppositionen manar till bojkott

Nu manar oppositionsfiguren Aleksej Navalnyj sina anhängare till valbojkott. Navalnyj har miljoner anhängare, och det är inte omöjligt att det kommer att betyda att valdeltagandet trots Kremls ansträngningar kommer att bli lågt.

OSSE, den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, har över 400 valobservatörer på plats. Deras omdöme efter valet kommer att vara viktigt och sannolikt kritiskt mot hur president Putin ständigt förhärligas i rysk massmedia. Dessutom kommer kanske OSSE att ha synpunkter på hur starka påtryckningar stora väljargrupper utsatts för.

Jobbet hotat om folket röstar fel

Alla som arbetar i offentlig sektor inser att karriären hänger på hur väl de uppför sig vid valurnorna.

Alla lokala makthavare, från guvernörer till gruppchefer på postkontoret, vet att deras jobb (och i många fall förmögenheter) hänger på att de ser till att folk i deras fögderi röstar, och att de flesta röstar rätt.

Kampen om valdeltagandet

Med ett startfält bestående av EN seriös politiker och sju andra som är helt irrelevanta, politiska föredettingar eller för Kreml godtagbara som demokratiskyltfönster är valdeltagandet det enda som har betydelse.

Om valdeltagandet blir långt under Kremls önskemål blir det svårt för valkommissionen att frisera siffrorna utan att det blir för uppenbart. Därför spelar Kremls valstrateger på alla strängar de kan hitta.

Lättklädda ryska kvinnor som älskar Putin

En välspridd reklamfilm handlar om att Ryssland riskerar att hamna i ekonomiskt kaos, få in svarta i armén och tas över av homosexuella – om folk inte röstar, och röstar rätt.

En annan – musikvideo – visar hur lättklädda och sexuellt utmanande unga ryska kvinnor drömmer om att få gifta sig med Putin.

Att få de unga till valurnorna är en huvudvärk. Och det är inte säkert att den 65-årige Putin fungerar som sexsymbol för 20-åringar. Men något som säkerligen fungerar är reklamen som handlar om att Putin sett till att den ukrainska Krimhalvön har annekterats.

Det är ingen tillfällighet att nyheterna dagarna före valet visar Putin på Krim, och dessutom på den bro som i år kommer att förbinda Krim med det ryska fastlandet.

Ingen tillfällighet heller att presidentvalet hålls den artonde mars. Det är då på dagen fyra år sedan Putin officiellt tillkännagav att Ryssland annekterade Krim. Att inte rösta vore illojalt mot den som gjort Ryssland stort och starkt igen. Ungefär så är känslan här i Ryssland i dag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Ryska valet 2018

Mer i ämnet