Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rysslands valobservatörer stängs ute från ryskt val

Uppdaterad
Publicerad

I morgon söndag hålls presidentval i Ryssland. Tusentals valobservatörer har stängts ute från vallokalerna eller fått nej till att övervaka valet av ryska myndigheter.

Rysslands enda oberoende organisation för valövervakning (Golos) ansökte om att 850 övervakare skulle få komma in i vallokalerna på söndag. Det gick inte. Också de 4 500 personer som på uppdrag av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sökt ackreditering för att övervaka valet har fått nej av de ryska valmyndigheterna.

Men det betyder inte att ingen kontroll sker. OSSE, den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, har ett 60-tal så kallade långtidsobservatörer på plats.

Dessutom kommer över 400 observatörer från OSSE att finnas på olika platser runt om i Ryssland på själva valdagen.

Anklagelser om valfusk inget nytt

Det har funnits anklagelser om utbrett valfusk i det ryska parlamentsvalet 2011, och presidentvalet 2012 ledde till stora och landsomfattande protester. Något sådant vill Kreml inte se igen. Därför har man den här gången lagt stora resurser på att få folk till valurnorna.

Och bara folk går och röstar kommer president Putin att få tillräckligt många procent av rösterna för att känna sig nöjd.

Motkandidaterna är nämligen inte särskilt övertygande. Det man lyfter fram på Rysslands enda oberoende organisation för valövervakning, Golos (som betyder ”röst på ryska) är att väljarna i år har överösts med uppmaningar att rösta.

Högtalare uppmanar till röstning

Uppmaningar att rösta kan komma lite överallt, i högtalare i affären eller som ett meddelande när du på en skärm knappar in din beställning på ett snabbmatshak.

En reklamfilm som antyder att en röst på fel presidentkandidat – utan att nämna några namn – skulle leda till hyperinflation och till att svarta och homosexuella förstör den ryska samhällskroppen är bara ett exempel på hur illa det ser ut.

En stark president (Putin) = ett starkt Ryssland, är det budskap Ryssland översvämmas av. Golos och andra som vill se ett starkt, men också fritt, öppet och demokratiskt Ryssland får nog vänta åtminstone sex år till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryska valet 2018

Mer i ämnet