Foto: TT

Rysslands valobservatörer stängs ute från ryskt val

Uppdaterad
Publicerad

I morgon söndag hålls presidentval i Ryssland. Tusentals valobservatörer har stängts ute från vallokalerna eller fått nej till att övervaka valet av ryska myndigheter.

Rysslands enda oberoende organisation för valövervakning (Golos) ansökte om att 850 övervakare skulle få komma in i vallokalerna på söndag. Det gick inte. Också de 4 500 personer som på uppdrag av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sökt ackreditering för att övervaka valet har fått nej av de ryska valmyndigheterna.

Men detbetyder inte att ingen kontroll sker. OSSE, den europeiskasäkerhets- och samarbetsorganisationen, har ett 60-tal så kalladelångtidsobservatörer på plats.

Ryska valet 2018

Dessutom kommer över 400observatörer från OSSE att finnas på olika platser runt om iRyssland på själva valdagen.

Anklagelser om valfusk inget nytt

Det har funnits anklagelser omutbrett valfusk i det ryska parlamentsvalet 2011, ochpresidentvalet 2012 ledde till stora och landsomfattande protester.Något sådant vill Kreml inte se igen. Därför har man den här gångenlagt stora resurser på att få folk till valurnorna.

Och bara folk går och röstar kommer president Putin att fåtillräckligt många procent av rösterna för att känna sig nöjd.

Motkandidaterna är nämligen inte särskilt övertygande. Det manlyfter fram på Rysslands enda oberoende organisation för valövervakning, Golos (som betyder ”röst på ryska) är att väljarna iår har överösts med uppmaningar att rösta.

Högtalare uppmanar till röstning

Uppmaningar att rösta kan komma lite överallt, ihögtalare i affären eller som ett meddelande när du på en skärmknappar in din beställning på ett snabbmatshak.

En reklamfilm som antyder att en röst på felpresidentkandidat – utan att nämna några namn – skulle leda tillhyperinflation och till att svarta och homosexuella förstör denryska samhällskroppen är bara ett exempel på hur illa det ser ut.

En stark president (Putin) = ett starkt Ryssland, är det budskapRyssland översvämmas av. Golos och andra som vill se ett starkt,men också fritt, öppet och demokratiskt Ryssland får nog väntaåtminstone sex år till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryska valet 2018

Mer i ämnet