Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Joe Bidens globala anseende som klimatkämpe står på spel, säger SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström. Foto: J. Scott Applewhite/TT, Evan Vucci/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Analys: Nu står Bidens hela klimatanseende på spel

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En enda politiker lyckades innan jul begrava det amerikanska klimatpaketet, en klimatsatsning som hela världen behöver. Joe Manchin, demokrat från West Virginia, tjänar samtidigt dubbelt så mycket på sina aktier i en kolindustri som han gör som folkvald politiker. Nu spekuleras vilt om hur bromsklossen Manchin ska hanteras.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

”Den gröna omställningen går för fort. Marknaden hinner inte med. Jag är orolig för att amerikansk industri ska drabbas av energibrist”. 

Uttalandet slog ner som en bomb dagarna innan julafton. Den demokratiske senatorn Joe Manchin framträdde på Fox News, republikanernas favoritkanal, och förklarade varför han inte kan rösta ja till president Bidens stora investeringspaket. 

Utslagsröst i senaten

Demokraterna har exakt hälften av rösterna i senaten men med hjälp av vicepresident Kamala Harris utslagsröst skulle det gå. 500 miljarder i klimatrelaterade investeringar skulle driva på elektrifieringen av transporter i USA, bland annat med betydande skatterabatter till de som köper elbilar.

Joe Manchins plötsliga kursändring har under hela julhelgen debatterats här i USA. Den beskrivs av republikaner som ett modigt och välbehövligt beslut, men av hans partikamrater som ett historiskt svek. Demokrater kan inte bestämma sig för vad som var värst – att han satte stopp för det mödosamt framförhandlade paketet, eller att han avslöjade sin kursändring på Fox News, och inte i samtal med sina partikamrater.

”Vi trodde att han delade våra värderingar. Tillit är något som tar lång tid att bygga upp efter ett sådant svek”, sa partikamraten Sean Carsten från Illinois.  

I fokus för debatten är det faktum att en politiker med betydande privata ägarintressen i kolindustrin kan stoppa ett klimatpaket.

En granskning som den liberala nättidningen Vice gjort av Joe Manchins privatekonomi visar hur han 2020 tjänade 492 000 dollar i utdelning på sina aktier i Enersystems, ett bolag han grundade 1988. Enersystems driver i sin tur Grant Town, det smutsigaste koleldade kraftverket i Västra Virginia. Samtidigt var hans årsinkomst som politiker mindre än hälften – 174 000 dollar.

Oroar partiledningen

Joe Manchin har hållit en låg profil under helgerna men hälsar via sin pressekreterare att hans ägarskap inte påverkar hans beslut som politiker. Manchins dubbla roller är inte olagliga i USA, det är inget som hindrar en folkvald politiker från att driva företag som till och med kan uppbära statliga bidrag.

Att en demokrat så tydligt distanserar sig från Joe Bidens omfattande klimatpaket oroar partiledningen. Manchins invändningar kommer med största säkerhet få flera efterföljare i takt med att den gröna omställningen får en mer aggressiv tidsplan. Manchin ifrågasätter beslutet att all el ska vara fossilfri till 2030.

Och han kan inte acceptera att den amerikan som köper en elbil från en bilfabrik med fackligt organiserade arbetare ska få en större skatterabatt än om man köper en bil från en tillverkare utan facklig närvaro. Detta är en av huvudpunkterna i Bidens klimatpaket.

Världens ledare följer utvecklingen

Nu har Joe Biden bråttom. I november är det mellanårsval och mycket pekar på att han kommer förlora senaten. 

Joe Bidens globala anseende som klimatkämpe står också på spel. Han höll en hög profil under COP26-mötet och lovade världen att klimatvärstingen USA ska ta sitt globala ansvar. Nu inleds komplicerade förhandlingar med Manchin efter nyår för att kunna rädda delar av paketet. 

Många politiska ledare världen över kommer att med stort intresse följa vad som nu sker härnäst i Washington.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatkrisen

Mer i ämnet