Foto: Scanpix

”Thatcher en stor ledare”

Publicerad

Storbritanniens premiärminister David Cameron beklagar den tidigare premiärministern Margaret Thatchers död under morgonen.

– Det är med stor sorg jag tar emot beskedet att Lady Thatcher har gått bort. Vi har förlorat en stor ledare, en stor premiärminister och en stor britt, sa Cameron i en kommentar till den brittiska dagstidningen The Telegraph under eftermiddagen.

”En varsam aktör”

Även EU-kommissionen ordförande José Manuel Barroso hyllar Margaret Thatcher, enligt TT.

–Hon var utan tvivel en stor statskvinna, sitt lands första kvinnliga premiärminister och en varsam, men engagerad aktör i den europeiska unionen, konstaterar EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i ett uttalande.

Viktig roll för Östeuropa

Barroso poängterade även Thatchers betydelse för de länder som tidigare befann sig bakom den så kallade järnridån.

–Hon var ledande i att föra de central- och östeuropeiska länderna som tidigare låg bakom järnridån in i den europeiska familjen. Arvet från henne har skapat mycket av det Storbritannien som vi har i dag, inklusive den särskilda roll som Storbritannien fortfarande har i EU, säger Barroso.

”Israelvän”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lovprisar Thatchers styrka, principfasthet, beslutsamhet och övertygelse i en kommentar till den brittiska dagstidningen The Telegraph.

”Hon var en pålitlig vän till Israel och det judiska folket och inspirerade en generation politiska ledare”,  skriver Netanyahu i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Margaret Thatcher död

Mer i ämnet