Efter att de oskadliggjort sprängmedlet så fraktar de bomberna vidare till basen. Foto: Niclas Berglund/SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

De har världens farligaste jobb

Uppdaterad
Publicerad

Den irakiska militärens bomgrupper har världens kanske farligaste jobb. I tidigare IS-kontrollerade städer ska dom säkra hundratals fastigheter från sprängmedel. Ett arbete som är avgörande för om människor ska kunna flytta tillbaka, men bombfällorna är oftast oerhört svåra att upptäcka.

Långsamt rör sig bombteknikern Mustafa Garaawi fram mot behållarna med sprängmedel. Den tråd som skulle utlösa detonationen hade gömts precis innanför entrédörren till det lilla huset i Hawija. Det enda han bär i sin hand är en tång. Vi håller alla andan när han klipper av dom två trådarna.

– Jag har gjort det här så många gånger, men ändå känns det som att hjärtat stannar upp när jag pressar samman verktyget, berättar Mustafa Garaawi.

Med en skakig hand knipspar en av de irakiska soldaterna av tråden som ska utlösa sprängmedlet. Foto: Niclas Berglund/SVT

Hundratals hus rensade

Den lilla bombgruppen har tidigare arbetat tillsammans i Mosul. Nu vandrar de mellan husen i Hawija – den sista större stad som IS höll i Irak. För drygt tre veckor sedan tvingades terroristerna på flykt, men de lämnade livsfarliga bombfällor efter sig.

I Hawija bodde det omkring 100 000 människor när IS stormade in i kvarteren. Många civila flydde och nu menar militären att sprängladdningar har apterats i 75 procent av stadens områden.

– Det här är ett oerhört riskfyllt jobb. De bygger bomberna för att döda så många som möjligt. I hus och längs våra vägar, men vi lär oss mer och mer om hur de tänker, säger Mustafa Garaawi.

Den irakiska bombgruppen söker av ett av husen i Hawija. Foto: Niclas Berglund/SVT

Djävulsk plan

Just det här huset är byggt i tre våningar och varenda kvadratmeter ska sökas igenom. Tre behållare med ungefär 60 liter sprängvätska påträffas på nedervåningen. Bomberna har en tillräcklig sprängkraft för att ödelägga huset och de intilliggande fastigheterna.

Terrornätverket hade en djävulsk plan – att döda så många som möjligt – den dag då familjerna började att återvända. Nu kommer det att dröja minst en månad till innan många av de som flytt får klartecken att återvända till Hawija.

– Varje bomb som vi desarmerar är en seger, eftersom vi vet att det innebär att ännu en familj kan komma tillbaka. Men vi bär på en oro att missa någonting. Det vore hemskt. Därför måste det här arbetet få ta tid, säger översten Nawros al Basrawi.

Huset som var minerat med 60 liter sprängmedel i Hawija Foto: Niclas Berglund/SVT

LÄS MER: SVT Nyheter i Mosul: ”Kusligt tyst – total förödelse”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IS

Mer i ämnet