Det är en sakta men kuslig resa när vi rullar med ett irakisk stridsfordon in i Mosuls ruiner. Förödelsen är total. Foto: Niclas Berglund/SVT

SVT Nyheter i Mosul: ”Kusligt tyst – total förödelse”

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska styrkor, understödda av USA, har gjort allt fler framsteg i slaget om Mosul, Iraks näst största stad. Styrkorna rör sig nu in mot stadens äldre delar, med smala gränder där inte stridsfordon kan ta sig fram. SVT Nyheters fotograf Niclas Berglund var nyligen, tillsammans med korrespondent Stefan Åsberg, vid frontlinjen i den belägrade staden, och beskriver ett kusligt krig som fört med sig ett oerhört mänskligt lidande.

Hur var situationen när ni tog er in i staden?

– Vi åkte med irakiska styrkor in i västra Mosul, väldigt sakta, på en irakisk tank. Det var nästa kusligt tyst. Man hörde detonationer och skottlossning på håll, men det man möts av när man åker in är total förödelse verkligen. Man häpnar verkligen, säger Niclas Berglund.

Slaget om Mosul 2016-2017

– Det som slog mig var att man verkligen förstår att de irakiska styrkan har svårt att avancera, för de här gatorna är fulla av bilvrak, och husen som har rasat in på gatorna som redan var trånga.

LÄS MER: IS har sprängt stor moské i Mosul

Kadum spanar över hustaken mot det IS-kontrolerade området bara hundra meter bort, det här är den sista utposten vid Mosuls frontlinje. Det är 45 grader varmt och Kadum är på helspänn när strider rasar i närheten. Foto: Niclas Berglund/SVT

LÄS MER: Irakiska armén har ringat in IS-fäste i Mosul

– Vi var också väldigt noga när vi kom fram till fronten, gå på utvalda stigar, utanför rasmassorna. Där är det väldigt farligt. För någon dag sedan dog en fransk journalist som gick på en mina i det område vi befann oss i.

– Jag tyckte det kändes otroligt gripande komma in och se den här förödelsen, det ökade verkligen förståelsen för hur svårt det var att ta sig fram.

En gata i Mosul som varit full av liv och rörelse, men som nu vilar tyst i total förödelse. Foto: Niclas Berglund/SVT

Hur utspelar sig striderna i staden nu?

– IS har gamla stan. Den offensiven började i söndags, med understödd från luften och så. Det var svårt att ta sig fram i den delen vi var i, men i gamla stan blev det ännu värre, för där kommer man inte in med fordon.

– Samtidigt finns 100.000 till 150.000 civila kvar i stadskärnan i gamla stan, och IS använder dem som sköldar, vilket gör att när irakiska styrkor går in vet de inte vem som är vem. Det är en oerhört svår situation. Dessutom har ju IS har tunnelsystem under staden så de kan röra sig mellan byggnader. De uppgångarna såg vi på flera ställen.

LÄS MER: Fransk och kurdisk journalist dödade i Irak

Gatorna är trånga och ibland svåra att ta sig fram på. Det är därför det är så svårt för irakiska styrkorna att avancera i Mosul. Foto: Niclas Berglund/SVT

Vad gör man för att evakuera civila som är kvar i staden?

– Det de irakiska styrkorna gör nu är att ropa med megafon och uppmanar civila att ta sig mot dem med vit flagg, de vill försöka få ut de civila.

– Den humanitära situationen är väldigt allvarlig. Det är brist på vatten och mat, inget kommer varken in eller ut. Det är en otroligt belägrad stadsdel.

– Just nu är det bara soldater i ruinerna, men innan vi åkte in i den här stadsdelen, där träffade vi civila som flydde från gamla stan.

LÄS MER: Se Niclas Berglunds bilder från Irak

Kadum spanar mot en skola på andra sidan, han vet att IS har krigare där som spanar mot honom. Foto: Niclas Berglund/SVT

Har är situationen för de som faktiskt är kvar i staden?

– Som de beskriver det är det fruktansvärt. De [som flydde] beskrev hur de smög från hus till hus. De hade fyra barn, varav en var fem månader, och man ska smyga…. När vi kom in i de ruinerna förstår man vilka enorma risker det är, för minor. Det är förenat med livsfara, inte bara för att IS skjuter mot alla civila man ser flyr. Sedan finns risk med rasmassor som barn ska ta sig över, hus kan rasa.

– Men som de beskrev det: ”vi har inget val”. Barnen klarar sig inte.

LÄS MER: Aisams hus förvandlades till en vapenfabrik

Mosul, en stad som vilar i total förödelse. Foto: Niclas Berglund/SVT

Hur bemöts de sedan av de irakiska styrkorna?

– De får vård direkt, så fort det bara går. De irakiska styrkorna transporterar ut dem snabbt till ett säkert område, och därifrån till ett flyktingläger och något mer permanent boende.

– De delar också direkt på kvinnor och män, för att de ska kolla alla mäns historia, var de kommer ifrån, de flyr ifrån – för det är många IS-soldater som gömmer sig i flyktingvågen.

Irakiska soldater är på väg till frontlinjen väster om Mosul. Foto: Niclas Berglund/SVT

– Det är flera hundra om dagen som flyr. De är väldigt noga.

De IS-soldater som försöker fly, varför tror man att de gör det?

– De börjar känna sig besegrade. De har det ju inte heller så bra, de känner att slaget är förlorat och vill kamouflera in sig med flyktingar. De som väljer den vägen har nog inga planer på att ge sig vidare till Raqqa: De vill nog bara ut, från allt.

LÄS MER: Mosul har äntligen fått berätta en historia med ett lyckligt slut

Färden genom Mosuls gator. Pansarfordonets gnällande och skrapande ljud mot sten och betong ger en skräckinjagande känsla. Foto: Niclas Berglund/SVT

I uttalanden säger talespersoner för de avancerade styrkorna om att man hoppas få kontroll över staden redan till nästa vecka. Är det möjligt?

– De pratar om att gamla stan kan tas över om några dagar, men de kan ta månader. Det är väldigt ovisst med tanke på den otroligt svåra situationen.

– De pratar dagar och veckor, men jag tror inte att det är möjligt. Vi var där i februari, och nu när vi var tillbaka i juni hade de tagit sig ungefär 400 meter.

Rasmassorna tar aldrig slut – kvarter efter kvarter ligger i ruiner. Foto: Niclas Berglund/SVT

Vad skulle det betyda för den större kampen mot IS om man lyckas återta staden?

– Mosul är en miljonstad, och Iraks största stad. När IS tog Mosul flydde irakiska soldater hals över huvud och IS kunde bara gå in i staden, och det där har tagit irakiska armén otroligt hårt. Det är en jätteviktig stad symboliskt.

– Mosul och Raqqa är de två största städerna för IS, så det vore ett otroligt bakslag för IS, absolut. Det skulle betyda jättemycket för den fortsatta offenisven, och skulle stärka moralen i den irakiska armén.

LÄS MER: Attack mot IS-fäste i Mosul har börjat

Mosul, Irak. Foto: Niclas Berglund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet