”De skickades till Ukraina – vi har ingen kontakt med dem”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 200 000 ryska soldater har skickats in för att strida i Ukraina, enligt amerikanska Pentagon. Men vad visste soldaterna om vad som väntade?

SVT Nyheter har fått kontakt med en människorättsförsvarare i Ryssland. I och med landets nya censurlagar måste hon vara anonym, annars hotar upp till 15 år i fängelse. 

– Det är belagt med fängelsestraff. Vi kan inte förmedla information om militärer, vare sig det gäller hälsa, liv eller tjänstgöringsort, säger människorättsförsvararen ”Natalya”. 

För tre veckor sedan började de runt 200 000 ryska soldater som placerats kring Ukrainas gränser gå in i landet.   

– Vi vet inte vad man sade till dem. De skickades till Ukraina och vi har ingen kontakt med dem, säger ”Natalya”.

– Om de ryska soldaterna i Ukraina vet vi bara vad ukrainarna berättar, fortsätter hon.

”Come Back From Ukraine Alive” 

Sedan krigets inledning har Ukrainas inrikesdepartement drivit telefonlinjen ”Come Back From Ukraine Alive”. Dit kan ryssar ringa för att få information om ryska soldater i Ukraina. Ljudupptagningar som CNN tagit del av och publicerat, visar dels på hur lite information som finns tillgänglig i Ryssland, dels hur lite de ryska soldaterna fått veta om vad deras insats skulle gå ut på, eller vart de skulle skickas.   

Telefonlinjen har hittills tagit emot tusentals samtal från oroliga anhöriga. Vissa har ringt från så avlägsna platser som Vladivostok, vid Rysslands östra gräns.   

Värnpliktiga stred i Ukraina

Nyligen erkände det ryska försvarsdepartementet att värnpliktiga soldater deltagit i striderna i Ukraina, något som strider mot rysk lag. En dag tidigare, på internationella kvinnodagen, hade president Vladimir Putin försäkrat Rysslands mödrar om att något sådant inte förekommer i Ukraina.   

– Det är ett krig, en aggression och ett erövringskrig som förs i strid med Genèvekonventionen.

Tusentals döda soldater 

Amerikanska Pentagon uppskattar att 2000-4000 ukrainska soldater och minst 7000 ryska soldater hittills har dött i kriget.   

– Hela världen stod och sov. 2014 sade vi att Ryssland måste stoppas. Det var före Donbas och efter Krim. Vi bara svalde det som hände och tänkte att det inte var så farligt. Resultatet blev det här kriget. 

Fakta: Bakgrund invasionen

Den ryska regimen kallar sitt krig i Ukraina för en speciell militär operation. Invasionen motiverades med lögner om folkmord på ryssar i utbrytarstaterna Donetsk och Luhansk, och att Ukraina styrs av nazistiska extremister.

Den 24 februari publicerades president Vladimir Putins tal som blev startskottet för invasionen:

”Jag har beslutat att genomföra en militär specialinsats. Syftet är att skydda de människor som i åtta år har utsatts för trakasserier och folkmord från den ukrainska regimens sida. Vår strävan är att demilitarisera och avnazifiera Ukraina.” 

Kort därpå vaknade boende i Kiev och landets näst största stad Charkiv till ljudet av explosioner och flyglarm. Raketbeskjutning drabbade även en rad andra platser i landet, däribland Mauripol och Odessa. 

Samtidigt gick ryska markstyrkor som stått beredda vid ukrainska gränsen i månader, in i landet från flera håll. 

”Putin har precis inlett en fullskalig invasion av Ukraina. Fredliga ukrainska städer är under beskjutning. Det här är ett anfallskrig”, skrev Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter bara någon timme efter Putins tal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.