Dejana Stosic blev involverad i protesterna för tre månader sedan. Foto: Oliver Bunic/TT/Privat

Dejana demonstrerar mot Serbiens president: ”Man hotas för sina åsikter”

Uppdaterad
Publicerad

I fyra månader har motståndare till Serbiens president Aleksandar Vucic gått ut på gatorna i Belgrad för att kräva pressfrihet och rättvisa val. Det är inte första gången presidenten ställs inför demonstrationer, men hittills har han skakat av sig kritiken med uppläxningar av deltagarna och hot om nyval.

20-åriga studenten Dejana Stosic har varje helg de senaste månaderna gått ut på Belgrads gator för att demonstrera. Hon vill att Serbiens president Aleksandar Vucic och hans styrande parti, konservativa Serbiens progressiva parti, avgår, och kräver fria medier och rättvisa val. Vucic är, enligt henne, en auktoritär ledare som trycker ner sina motståndare och håller landets medier i ett hårt grepp, hämmar demokratin och kränker mänskliga rättigheter.

– Medierna styrs av politiker, institutioner kan inte göra sitt jobb objektivt. Människor hotas för sina åsikter och med att förlora jobbet om de inte röstar på det styrande partiet.

Dessutom finns inga framtidsutsikter för unga, säger hon. De som kan få jobb utomlands lämnar Serbien.

Anklagas för allvarliga brott

Protesterna började förra året med den misstänkta misshandeln av en oppositionspolitiker som efteråt anklagade presidentens anhängare för attacken. Sedan dess har de fått stöd av kulturpersonligheter, studenter och akademiker vid universiteten, och flera fackföreningar.

Dejana Stosic räknar upp ett antal anklagelser mot presidenten och hans partikamrater runtom i Serbien – från sexuella trakasserier till mordförsök på bland annat journalister. De anklagade har inte fällts i domstol för något av det hon räknar upp och hon menar att det beror på att det inte går att komma åt den politiska eliten.

”Döda människor röstar”

Vucic har lett landet i fem år, först som premiärminister sedan som president. Sedan 2014 har han vunnit tre val med god marginal. Enligt Dejana Stosic har det skett genom valfusk.

– Döda människor röstar, en del röstar flera gånger, folk pressas till att rösta på hans parti för att få behålla sina jobb, folk blir lovade jobb om de röstar på partiet, säger hon.

Aleksandar Vucic har föreslagit nyval som en lösning på konflikten, för att slå fast vem medborgarna vill ska bestämma. Opinionsmätningar visar att han skulle vinna igen.

Vad skulle ändras om någon annan kom till makten?

– Allt. För det första skulle vi ha demokrati och mindre våld. Det kan i alla fall inte bli värre än så här, säger Dejana Stosic.

Läs även: ”Vucic är en skicklig kommunikatör och politiskt oöverkomlig”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.