Aleksandar Vucic har tidigare varit minister i Slobodan Milosevics regering. Foto: Darko Vojinovic/TT

Politisk analytiker: ”En skicklig kommunikatör och politiskt oövervinnelig”

Uppdaterad
Publicerad

En auktoritär manipulatör av medierna eller en handlingskraftig ledare? Serbiens president Aleksandar Vucic har mött intensivt motstånd sedan han kom till makten 2014, men också vunnit val efter val.
– Han är en skicklig kommunikatör, och politiskt oövervinnelig, säger Dejan Vuk Stankovic, politisk analytiker.

“Inte ens om ni var fem miljoner skulle jag lyssna”, meddelade Serbiens president Aleksandar Vucic när den senaste vågen av demonstrationer mot honom drog igång i december. Protesterna har fortsatt sedan dess och ännu en gång anklagas han för auktoritärt ledarskap, valfusk och för att styra medierna. Deltagarna kräver att han avgår, han hotar med nyval.

49-åringen kan vara en av Europas mer omstridda ledare. Han har bestämt styrt Serbien mot ett EU-medlemskap samtidigt som han har förhandlat med Ryssland, omhuldats av både väst och öst och polariserat allmänheten sedan han 2014 tog makten som premiärminister.

”Ett skarpt spel i medierna”

Sedan dess har han vunnit tre val med jordskredssegrar. Hans motståndare menar att det handlar om valfusk. Dejan Vuk Stankovic, politisk analytiker och professor vid universitetet i Belgrad, säger att det snarare är fråga om lojalt stöd i de lägre klasserna och bland äldre, i synnerhet kvinnor.

Enligt Stankovic har marginalerna till övriga kandidater varit så stora i valen att det inte kan handla om fusk. Istället handlar det om skicklighet i hur Vucic, som var informationsminister under Slobodan Milosevics styre, använder medierna.

– Han spelar ett skarpt spel i medierna. Med ett leende och lite ilska använder han privatägda kanaler som stödjer honom till sin fördel. Han drar sig inte för konflikter och för att polarisera medborgarna.

Demonstranterna är inte en homogen grupp, säger Stankovic, men många tillhör medelklassen som känner sig eftersatt av Vucics politik. Landets ekonomi har blivit bättre de senaste åren, men alla har inte fått ta del av det, säger han.

”Oppositionen är tudelad”

I protesterna har Vucic beskrivits som en maktgalen ledare som kväser demokratin i landet. Dejan Vuk Stankovic menar att sett till hur lagen ser ut har presidenten inte tillskansat sig mer makt.

– Berättelsen om ett auktoritärt styre är den vanligaste berättelsen om makten i Serbien. Det intrycket kommer från Vucics Trump- och Orbanlika framträdanden med mycket känslor, som en del människor uppfattar som samvetslösa.

De högljudda protesterna till trots skulle Vucic vinna igen om det var val i dag, enligt opinionsundersökningar. Anledningen är inte bara hans lojala anhängare, utan även en svag opposition, menar Stankovic.

– Oppositionen är splittrad, utan en tydlig ideologi. Deras motto är ”inte Vucic”, men det finns inget program eller svar på nyckelfrågor som Kosovo, EU eller samarbeten med Ryssland och Kina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer