Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör presidenten om valresultatet. Foto: AP

Demokraterna behåller makten i senaten

Uppdaterad
Publicerad

Demokraterna behåller kontrollen över senaten i USA, enligt tv-bolaget CNN och flera andra mediebolag. Sent på lördagskvällen lokal tid gick demokraten Catherine Cortez Masto förbi republikanen Adam Laxalt i rösträkningen i senatsvalet i Nevada, och därmed anses saken vara klar.

Om prognoserna håller innebär det att Demokraterna kniper en 50:e plats i senaten och behåller makten i kammaren i kraft av vicepresidentens utslagsröst. Det kan dessutom bli ytterligare ett mandat, från Georgia, där valet i tisdags blev så jämnt att det blir omval i december. Republikanerna har hittills säkrat 49 platser.

Cortez Masto tog ledningen i Nevada sedan man räknat drygt 20 000 poströster från Clark County, Nevadas största county där bland annat Las Vegas ligger. Hon fick 61 procent av dessa röster, vilket gav henne en ledning med nära 5 000 röster i hela Nevada, skriver The New York Times.

Nevada räknar alla poströster som postats på valdagen, vilket gör att rösträkningen drar ut på tiden.

President Joe Biden säger att han är väldigt nöjd med att så många deltog i valet och att man nu riktar ögonen mot Georgia.

– Jag är väldigt nöjd, och jag tror att det är en spegling av kvaliteten på våra kandidater, sade han till reportrar i Kambodja där han befinner sig, rapporterar Reuters.

Fortsatt ovisst i representanthuset

Demokraterna har också säkrat ytterligare några mandat i representanthuset, kongressens andra kammare, och närmar sig sakta de magiska 218 mandat som krävs för att partiet ska behålla makten även där.

Vid 4-tiden på natten svensk tid hade Republikanerna säkrat 211 mandat mot Demokraternas 204, enligt The New York Times. Republikanerna leder i ytterligare tio distrikt, men i fem av dem är ledningen mindre än två procentenheter.

Det vore mycket oväntat om Demokraterna behåller kontrollen även i representanthuset, eftersom den sittande presidentens parti brukar backa i mellanårsvalen. Före valet hade partiet bara en knapp övervikt och president Joe Biden har dessutom mycket låga förtroendesiffror.

Trumps man vann guvernörsval

Förlusten för Adam Laxalt i Nevada är ytterligare ett exempel på motgångar för republikaner som stött expresidenten Donald Trumps ogrundade påståenden om valfusk 2020. Inför mellanårsvalet besökte Trump Nevada två gånger för att stötta Laxalt och andra republikanska kandidater.

I guvernörsvalet i samma delstat vann däremot Trumps kandidat, Joe Lombardo, sheriff i Clark County. Han vann en knapp seger mot sittande guvernören Steve Sisolak, som fått hård kritik för nedstängningarna  under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.