James Clapper var nationell underrättelsechef under förre presidenten Barack Obama Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / TT

”USA är under attack av Ryssland och Trump”

Publicerad

USA:s konstitutionella system är utsatt för attacker av ryska intressen – men också av president Donald Trump.
Det säger James Clapper, som var nationell underrättelsechef under förre presidenten Barack Obama, i en intervju med CNN. Samtidigt säger den demokratiske minoritetsledaren Chuck Schumer att partiet överväger att inte delta i omröstningen om ny FBI-chef om inte en särskild åklagare utses för att granska Trumpadministrationens band till Ryssland.

Efter att Trump sparkat FBI-chefen James Comey säger Clapper att han är djupt oroad över utredningarna kring rysk inblandning och ryska kontakter med personer som är eller har varit i Trumps närhet.

– Jag anser att vårt konstitutionella system på många sätt är under attack externt, och den stora nyheten här är den ryska inblandningen i vårt valsystem. Jag anser också, dessutom, att våra institutioner är under attack internt.

Clapper får då enligt nyhetsbyrån AFP frågan om han med internt menar presidenten, och svarar:

– Exakt, säger han till CNN.

LÄS MER: Trump sparkar FBI-chefen

”Maktdelningen eroderar”

Clapper tillägger också att USA:s system för maktdelning och kontroll av makt ”är under attack och eroderar”.

Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten, säger att senaten borde vägra godkänna en efterträdare till Comey innan justitiedepartementet tillsatt en särskild oberoende åklagare för att utreda Rysslands-kopplingarna.

– Jag tror att det finns många demokrater som känner på det sättet, säger han till CNN.

LÄS MER: Sex möjliga förklaringar till att FBI-chefen fick gå

Måste locka över republikaner

Republikanerna kontrollerar 52 av senatens 100 platser. Demokraterna måste alltså locka över republikaner på sin sida för att torpedera Trumps val till FBI-chef

– Nyckeln är förstås att få några av våra republikanska kollegor att ansluta sig till oss, säger Schumer.

Schumer säger att behovet av en särskild och oberoende åklagare som utreder administrationens band till Ryssland är större efter det att Trump sparkade Comey. Den avskedade FBI-chefen ledde utredningen av anklagelser om att Ryssland blandade sig i valrörelsen och verkade för att Donald Trump skulle besegra Hillary Clinton i fjolårets presidentval.

LÄS MER: FBI-chefen: Ryssland är involverat i USA:s politik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump sparkar FBI-chef

Mer i ämnet