Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Formella åtalspunkter mot president Donald Trump kommer presenteras under tisdagen. Ordföranden i representanthusets justitieutskott, Jerry Nadler, har en viktig roll i riksrättsåtalet. Här konfererar han med specielle rådgivaren Barry Berke. Foto: Evan Vucci/TT/AP och Erin Schaff/Pool via REUTERSVisa alla (2)
Visa alla (2)

Demokraterna avslöjar formella riksrättsanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Demokraterna vill ställa president Donald Trump inför riksrätt för både maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete, meddelar Jerry Nadler, ordförande i representanthusets demokratledda justitieutskott vid en presskonferens.
– Ingen, inte ens USA:s president, står ovanför lagen, säger Jerry Nadler.

Totalt blir det alltså två åtalspunkter, tidigare hade det spekulerats om att det hade kunnat bli fler än så.

Justitieutskottet kommer rösta om att gå vidare med anklagelserna senare denna vecka, enligt Nadler. Sedan kommer representanthuset att rösta om punkterna nästa vecka.

Eftersom det är fler demokrater än republikaner bland ledamöterna förväntas omröstningen vinnas av de som vill se ett riksrättsåtal mot president Trump.

– Han äventyrar vår demokrati, han äventyrar vår nationella säkerhet, säger Jerry Nadler, ordförande i representanthusets demokratledda justitieutskott vid presskonferensen.

Enligt Donald Trump själv har han inte gjort någonting fel, vilket han också skriver på Twitter.

Senaten agerar domstol

Det är sedan upp till senaten att agera domstol och rösta om presidenten är skyldig eller inte.

För att fälla behövs två tredjedelar av rösterna och republikanerna har majoritet i senaten. Det skulle alltså krävas att många röstar emot partiets linje för att avsätta Trump och sannolikheten för att det ska ske anses minimal.

– Republikanerna tycker det här är en häxjakt, presidenten tycker att det här är en häxjakt. Demokraterna tycker att det är hög tid att det här sker. Båda sidor är i princip medvetna om hur utgången av det här kommer att bli men Demokraterna känner att det är viktigt, inför sitt parti, att genomföra den här processen, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Kärnan: Trumps samtal med Zelensky

Justitieutskottet i USA:s representanthus lyssnade till nio timmar av ”slutpläderingar” under måndagen, där både demokrater och republikaner fick sammanfatta sin syn på riksrättsåtalet mot presidenten.

Kärnan i riksrättsåtalet rör president Trumps telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelensky i juli i år.

Enligt Demokraterna utnyttjade Trump sin maktposition genom att hålla tillbaka militärt stöd till Ukraina, pengar som USA:s kongress anslagit, om inte Zelensky gick med på att starta en utredning om Trumps troliga politiska motståndare Joe Biden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer