Representanthusets talman Nancy Pelosi kommer att utse både ordföranden och de 13 ledamöterna i kommissionen som ska utreda stormningen av Capitolium den 6 januari. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Demokraterna tillsätter Capitoliumkommission

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har en oberoende Capitoliumkommission stoppats i senaten av Republikanerna. Nu väljer Demokraterna i representanthuset att tillsätta en egen utredning.

En Capitoliumkommission utsedd av Demokraterna ska utreda vad som hände den 6 januari, då Trumpsupportrar stormade den amerikanska kongressbyggnaden och fem människor, varav en polis, miste livet.

Beslutet röstades igenom i representanthuset, en av kongressens två kammare, med röstsiffrorna 222–190, på onsdagskvällen. Bara två republikaner, Liz Cheney och Adam Kinzinger, röstade för kommissionen, båda röstade även för att ställa den förre presidenten Donald Trump inför riksrätt efter stormningen.

– Jag tycker inte att det här är den bästa lösningen, men vi inte kan fortsätta att låtsas som att 6 januari inte har hänt. Vi måste få svar. Vi måste få veta om kongressledamöter, folk ur regeringen, var delaktiga i samordningen av detta, sade Kinzinger till tv-kanalen Fox32 i Chicago, tidigare under onsdagen.

Tillsätts av talmannen

Både han och Liz Cheney påpekar att de hellre hade sett en oberoende, partiöverskridande Capitoliumkommission, men en sådan stoppades i slutet av maj av de republikanska ledamöterna i kongressens andra kammare, senaten.

Det blir nu i stället representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, som kommer att utse både ordföranden och de 13 ledamöterna i kommissionen. Fem ledamöter kommer att tillsättas efter samråd med Republikanernas ledare i representanthuset, Kevin McCarthy.

– Jag hoppas att vi kan börja blottlägga exakt vad som hände och vidta rimliga åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen, och få reda på vem som är ansvarig, sade Steny Hoyer, demokraternas majoritetsledare i representanthuset, under debatten.

Republikanska kritiker: ”Onödigt”

Republikanska kritiker anser dock att kommissionen är onödig och att kongresstormningen redan utreds tillräckligt.

Bland annat har åklagare formellt anklagat över 500 personer för delaktighet i stormningen. Republikanerna kritiserar också upplägget med att Demokraterna kommer att vara i majoritet i kommissionen och poängterar att utredningen därför sannolikt kommer att drivas av partipolitiska intressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.