Foto: Democratic National Convention via AP

Obama: Måste rösta på Biden som om våra liv hängde på det

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin, rasmotsättningar och den ekonomiska krisen. Det var huvudämnena när Demokraternas konvent i USA inleddes. Det och en hyllning till partiets presidentkandidat.

– Vi måste rösta på Joe Biden som om våra liv hängde på det, säger förra presidenthustrun Michelle Obama.

Skådespelerskan Eva Longoria inledde det demokratiska partiets konvent, där partiets presidentkandidat formellt ska utses.

– Vart fjärde år samlas vi för att bekräfta vår demokrati. I år samlas vi för att rädda den, sade Longoria och inledde den videokonferens som årets konvent har tvingats bli i stället för en fest i Milwaukee, Wisconsin.

Presidentvalet i USA 2020

George Floyds bror

De flesta talarna var på förhand utannonserade, men dagen bjöd även på överraskningar som fotbollsstjärnan Megan Rapinoe och Philonise Floyd, bror till George Floyd vars död under en polisinsats i Minneapolis i maj ledde till vidsträckta protester mot polisbrutalitet och rasism.

– George borde vara vid liv i dag. Det är upp till oss att föra hans minne och arv vidare, sade Floyd, och nämnde flera andra svarta amerikaner som dött under polisingripanden och uppmanade till en tyst minut.

Philonise Floyd, till höger, och Rodney Floyd talade under demokraternas konvent. Foto: Democratic National Convention via AP

Michelle Obama huvudnummer

Huvudnumren för kvällen var Michelle Obama och Vermontsenatorn Bernie Sanders – som vid valet 2016 splittrade partiet.

– Vår demokratis framtid står på spel. Hela vår planets framtid står på spel, säger Sanders i det på förhand släppta talet och Obama fyller i med att berömma Biden.

– Att bli vald till president förändrar inte vem du är, det avslöjar vem du är, säger Obama i sitt förinspelade tal via videolänk.

– Jag känner Joe. Han är en i grunden djupt anständig person som leds av sin kristna tro.

Michelle Obama konstaterade att hennes budskap från valrörelsen 2016 fortfarande är aktuellt, ”When they go low, we go high”.

Demokraternas partikonvent

Under Demokraternas konvent den 17–20 augusti utses Joe Biden, 77 år, formellt till partiets presidentkandidat. Biden var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Konventet fortsätter på tisdagen med tal av bland andra expresident Bill Clinton samt USA:s tidigare andradam Jill Biden. Den uppmärksammade unga representanthusledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, tidigare utrikesministern John Kerry samt senatens minoritetsledare Chuck Schumer tar också till orda. Den delegatsvotering som formellt utser Joe Biden till presidentkandidat hålls.

På onsdag håller den blivande vicepresidentkandidaten, senator Kamala Harris, samt expresident Barack Obama sina anföranden. Talman Nancy Pelosi, exutrikesminister Hillary Clinton och senator Elizabeth Warren, som länge var med och fajtades om partiets presidentkandidatur, med flera intar den digitala talarstolen.

Sist på konventet, på torsdag, håller Joe Biden det tal där han formellt accepterar partiets nominering. Samma kväll pratar en rad av Bidens tidigare medtävlare om kandidaturen, bland dem exborgmästare Pete Buttigieg och senator Cory Booker. Flera av de kvinnor han övervägt som vicepresidentkandidat – som Atlantaborgmästaren Keisha Lance Bottoms samt senatorerna Tammy Baldwin och Tammy Duckworth – kommer också till tals.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet