Arkivbild. Foto: TT/AP

Protesterna i Bulgarien växer – presidenten vill att regeringen avgår

Publicerad

Bulgariens oppositionelle president uppmanar landets regeringen att avgå. Demonstrationerna mot regeringen sväller och minst 45 personer fick på onsdagen uppsöka sjukvård efter sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Protesterna mot Bulgariens regering och chefsåklagare växer. I går samlades tusentals människor utanför parlamentet i huvudstaden Sofia för de största demonstrationerna sedan de drog i gång för två månader sedan. Människor var på plats redan vid kl 8 på morgonen och de första sammandrabbningarna med polisen inträffade vid klockan 10.00.

Stenar, smällare, flaskor, ägg och skräp slungades mot parlamentsbyggnaden. Demonstranterna menar att landets regering och chefsåklagare tillåtit korruption och att oligarker tar makten i landet. Både premiärminister Bojko Borisov och åklagare Ivan Geshev förnekar anklagelserna.

Presidenten uppmanar regeringen att avgå

Både polisen och demonstranterna använde pepparsprej och minst 45 personer – inklusive demonstranter, polis och journalister – fick uppsöka sjukvård efter sammandrabbningarna. Omkring 60 personer frihetsberövades.

Den oppositionelle presidenten Rumen Radev upprepade sitt krav på premiärminister Bojko Borisovs regerings avgång. Borisov har lovat att avgå om parlamentet godkänner hans krav på en ny konstitution, men Radev avfärdar planerna.

– Det var inte avsaknaden av en ny konstitution som förde ut folket på gatorna, utan bristen på moral i ledarskapet, statens urholkning och korruptionen, sade han.

Avfärdar ändringar

Den nya konstitutionen skulle bland annat innebära att antalet parlamentsledamöter halveras och landets domstolar får större självständighet i förhållande till den politiska ledningen, enligt nyhetssajten The Sofia Globe. 

Demonstranter och oppositionen har avfärdat förslaget som ett sätt att försöka förlänga Borisovs tid som premiärminister då en omröstning om konstitutionen tidigast kan hållas i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.