Massdemonstrationer i Barcelona under lördagen Foto: Reuters

Demonstranter uppmanar till samtal mellan spanska och katalanska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Många i Katalonien har länge kämpat för att regionen ska få ett utökat självstyre från Spanien.

Demonstranter klädda i vitt samlades framför det katalanska regionala regerings huvudkontoret i Barcelona under lördagen. De kräver dialog mellan den spanska och den katalanska regeringen och vill att fängslade katalanska ledare ska släppas.

Några av protesterna förra veckan slutade i upplopp och kravaller, och uppemot 128 personer greps. Men dagens demonstrationer ska ha varit lugnare och gått fredligt till.

I demonstrationståget syns skyltar med en bild på den spanska premiärminister Pedro Sanchez och Kataloniens ledare Quim Torra när de kysser varandra. På skylten står budskapet ”fred, dialog”.

– Det som händer nu är helt enkelt ett problem bland medborgare i Katalonien. Somliga vill ha självständighet och andra vill inte det och vi måste prata med varandra för att lösa det här problemet, säger pensionären Jodri Pedret till Reuters.

Studenten Victor håller med.

– Två sidor har skapats som blir mer och mer oförsonliga varje gång och vi är här för att vi inte tillhör någon part. Vi menar att enda lösningen är dialog. Båda sidor måste verkligen prata. Spaniens regering borde fokusera på dialog och de borde inte stöta bort varandra. Och här i Katalonien borde inte regeringen göra det som är bekvämt för dem utan att rådfråga folket.

Kataloniens kortlivade självständighetsförklaring 2017 startade en politisk kris i Spanien och är en viktig fråga i det kommande valet den 10 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.