”Demonstranter skyddar polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Avgå Viktor Janukovitj. Det är kravet som demonstranterna i Ukraina ställer på sin president när de i dag samlas för en massdemonstration.

På Självständighetstorget i Kiev kan man knappt komma fram bland alla människor. Enligt flera uppgifter handlar det om hundratusentals människor som samlats för att protestera mot regeringen.

Men enligt SVT:s korrespondent Elin Jönsson är det omöjligt att säga hur många det handlar om. De befinner sig inte längre bara på torget, utan är utspridda i huvudstaden.

Förra söndagen räknade man ut att 800.000 människor hade samlats för att demonstrera, i dag hoppas oppositionen att antalet ska stiga till en miljon. Stämningen beskriver Elin Jönsson som glad.

– Folk här bär flaggor och ropar ”leve Ukraina”. Människorna är så sammansvetsade och de hjälper varandra. De hjälper till och med mig, som journalist, att ta mig fram på gatan.

”Hätsk stämning”

Demonstranterna har ockuperat hela city. Elin Jönsson beskriver området som ”otroligt välorganiserat”. Man har sophantering och toaletter. Ingenstans på gatorna finns skräp – överallt går någon som städar.

När SVT:s korrespondent går omkring på torget hamnar hon i närheten av två grupper som drabbar samman. Det är anhängare och motståndare till president Viktor Janukovitj.

– De stod mitt emot varandra med polisen emellan. Det blev väldigt hätsk stämning, säger Elin Jönsson.

Den ukrainska regeringen har flera gånger gått ut med att man kommer använda våld mot demonstranterna om det uppstår oroligheter. Därför har nu människorna arrangerat ett slags civilförsvar. Elin Jönsson uppskattar det till ett hundratal människor som marscherar längs gatorna i Kievs stadskärna.

– Några av dem såg också ganska hotfulla ut. Vissa bar masker, alla hade hjälmar och liknande dräkter.

Håller sig lugna

Förutom självförsvaret är demonstranterna lugna. De vet att minsta agg kommer att bemötas med våld. Därför gör man allt för att behålla fredligheten. Men det finns en oro bland människorna på torget mot provokatörer – människor man menar skickats dit från regeringshåll för att provocera fram bråk.

För att förhindra det har man byggt barrikader, både för att stänga bråkmakarna ute från demonstrationsområdet, men också för att de inte ska skapa onödiga problem med lagens väktare.

– Demonstranterna har byggt mänskliga sköldar som skyddar poliserna som vaktar byggnader i regeringskvarteren för att det inte ska ske några sammandrabbningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet