Familjemedlemmar bränner en anhörig som dött i covid-19 i Jammu i Indien. Foto: TT

Den första virushjälpen har nått Indien

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna av masskremeringar i det coviddrabbade Indien har fått omvärlden att reagera.

Nu har de första hjälpsändningarna respiratorer och syrgas anlänt till huvudstaden Dehli.

– Situationen i Indien är hjärtskärande, sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på måndagen.

Den första lasten är från Storbritannien, men även bland andra USA, Tyskland, Frankrike och Kanada håller på att skicka nödhjälp. Även Sverige, via EU, kommer troligen att erbjuda sjukvårdsutrustning.

Situationen är desperat på flera platser i Indien, med överbelagda sjukhus och akut brist på syrgas. Även på tisdagen noterades höga smittotal, 323 000 nya fall av covid-19. Men det var inte ännu ett nytt rekord utan en liten nedgång jämfört med måndagens 353 000 fall.

I jättelandet med över 1,3 miljarder invånare har nu nästan 198 000 människor dött i virussjukdomen. 17,6 miljoner fall har registrerats, men mörkertalet tros vara stort.

Flera länder har infört förbud eller restriktioner för passagerarflyg från Indien. Australien sällade sig på tisdagen till dem genom ett förbud för passagerarflyg som varar fram till den 15 maj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.