Bristen på syrgasutrustning är ett stort problem för den indiska sjukvården nu när allt fler insjuknar i covid-19. Foto: Money Sharma, AFP/TT

Sverige erbjuder Indien 120 respiratorer

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar hjälp nå fram till det hårt coronadrabbade Indien, vars sjukvård knäar under trycket från den snabba smittspridningen. Sverige står enligt MSB redo att skicka 120 respiratorer, rapporterar DN.

I snart en vecka har Indien registrerat 300.000 nya smittfall eller mer per dygn. Landets regering har bett omvärlden om medicinsk hjälp, och under tisdagen började de första sändningarna nå fram med  hjälp av flygtransporter.

Från EU:s sida pågår nu en samordnad insats för hjälpsändningar. MSB koordinerar den svenska kapaciteten. Socialstyrelsen har 120 respiratorer i lager som man kan erbjuda Indien direkt, skriver Dagens Nyheter.

– Störst är behovet av syrgas och syrgasutrustning. De har viss tillgång på syrgas i landet, men jag har förstått att det ofta saknas behållare, säger Susanne Axmacher, funktionsledare på MSB till tidningen.

När det gäller hjälp i form av läkemedel, till exempel virushämmare, är det mer komplicerat. Då krävs olika typer av tillstånd. Exakt när leveranserna från EU kan ske är fortfarande oklart. Men att just Indien ber om hjälp är mycket ovanligt.

– Därför känns det verkligen angeläget att svara, eftersom det betyder att de har det katastrofalt, säger Axmacher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.