Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinna i Haiti passerar en militärpolis utstationerad i huvudstaden Port-au-Prince. Foto: Odelyn Joseph

Desperat situation i Haiti – FN öppnar luftkorridor med nödhjälp

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Haiti försöker fylla maktvakuumet efter premiärminister Ariel Henrys avgång fortsätter landet att falla ner i kaos. Barrikader och brinnande bråte täcker nu många av gatorna i Port-au-Prince.

– Vi måste ta ödet i våra egna händer. Politikerna måste samla ihop landet, säger Claude Atilus, en av landets många desperata invånare.

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppgav på fredagen att de politiska partierna i Haiti försöker komma överens om representanter till det övergångsråd som föreslagits att styra landet. Men det går långsamt och den internationellt uppbackade planen ratas av flera politiker och gängledare.

– Det här är vårt land, utlänningar har ingen rätt att blanda sig i. Det är upp till oss att enas och få ordning på det här landet, säger en invånare på Port-au-Prince gator.

Våldsamheterna i Haiti

Desperat situation

Våldet i landet har gjort en redan svår situation för miljontals invånare på Haiti ännu svårare. Enligt FN har fyra av de elva miljoner invånarna dålig tillgång till mat.

Våldsamheter gör det svårt att distribuera mat till behövande. Man fruktar att stängning av hamnar och flygplatser kommer försvåra detta arbetet ytterligare.

För att kunna evakuera ambassadpersonal från huvudstaden Port-au-Prince har Dominikanska republiken i samarbete med haitiska myndigheter upprättat nödkorridorer.

I hopp om att stävja situationen så råder utegångsförbud i departementet Quest, där Port-au-Prince ligger, enligt en premiärministerns talesperson. Undantagstillstånd kommer fortsätta råda till den 3 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamheterna i Haiti

Mer i ämnet