1981. Diana, Charles, Elizabeth och Philip vinkar från balkongen efter Diana och Charles bröllop. Foto: TT

Det här är prins Philip

Uppdaterad
Publicerad

Prins Philip är 96 år gammal och har stått vid Drottning Elisabeths sida i närapå 70 år. I sin ungdom gjorde han två världsomseglingar och blev tidigt engagerad i naturskydd och miljövård. Han föddes som prins av Grekland och Danmark och hans första månader i livet blev dramatiska.

Prins Philips pappa, prins Andreas tvingades att fly med familjen när hans bror, kung Konstantin I av Grekland hade avsatts efter en revolution 1922. Den brittiska flottan räddade dem och Prins Philip bars ombord i en fruktlåda, 18 månader gammal.

De flydde till Frankrike där prinsen började sin skolgång. Han studerade både i Tyskland och Skottland och gick in i flottan 1939. Samma år började han brevväxla med den då 13-åriga prinsessan Elizabeth.

Tjänstgjorde i Tokyo

Under andra världskriget tjänstgjorde han som officer och befann sig i Tokyo under Japans kapitulation 1945. Han gifte sig med prinsessan Elisabeth 1947 i Westminster Abbey. Han fortsatte sin karriär inom flottan tills Elisabeth tillträdde tronen 1952.

1947. Elizabeth gifter sig med sin Philip. Foto: TT

LÄS MER: Prins Philip avsäger sig alla kungliga uppdrag

Hans uppgift har sedan dess varit att följa med drottningen på statsbesök och vid många evenemang i Storbritannien. De har fått fyra barn tillsammans – Charles, Anne, Andrew och Edward.

Världsomseglingar

Han genomförde två världsomseglingar, bland annat till Antarktis vilket fick honom intresserad av miljö och naturvård. Han har, som den svenske kungen, varit aktiv i Världsnaturfonden.

Han har även intresserat sig för sport och modern teknologi och har varit överhuvud i 800 välgörenhetsprojekt. Han har inrättat ett pris för unga mellan 14 och 25 år.

Släkt med Viktoria

Prinsen är barnbarns barnbarn till drottning Viktoria av Storbritannien och tillhör det danska kungahuset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburgs grekiska gren och föddes som prins av Grekland och Danmark.

Mamman var prinsessan Alice av Battenberg, som var syster till drottning Louise, född Mountbatten, hustru till den svenska kungen Gustaf VI Adolf.

Foto: TT

Avsade sig titlar

1947 avsade han sig sina kungliga titlar och anspråk på den grekiska och danska kronan, vilket eventuellt anses höra ihop med giftermålet med dåvarande prinsessan Elizabeth.

Hans svärfar gav honom titeln hertig av Edinburgh och han valde att ta sin morfars efternamn, Mountbatten. 1957 återfick han en prinstitel.

Drottning Elisabeth och prins Philip på Sverigebesök i juni 1956. Fr vänster prins Bertil, prinsessan Désirée, prinsessan Birgitta, prinsessan Margareta. Nedanför står kung Gustaf VI Adolf, drottning Elisabeth, prins Philip och drottning Louise som var syster till prins Philips mamma. Längst till höger står prins Wilhelm. Foto: Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.