Foto: Ben Stansall/TT

Guide: Stora brexitdagen 31 januari i fyra punkter

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien har lämnat EU den 31 januari men skilsmässan går inte över en natt. Nu väntar tuffa förhandlingar med unionen och landet går in i en så kallad övergångsperiod. SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson reder ut vad det innebär.

Efter tre långa år av förhandlningar och slutligen ett tårfyllt farväl i EU-parlamentet i Bryssel står det nu klart. Den 31 januari träder Storbritannien officiellt ut ur EU och det med en ordentlig smäll. De lämnar EU kl 23 lokal tid, 47 år efter inträdet i dåvarande Europeiska ekonomiska gemenskapen 1973. 

SVT Nyheter listar vad som händer denna historiska dag, som går under namnet “Brexit day”, eller ”Exit day” - utträdesdagen.

Historisk dag

Brexitlagstiftningen krävde en signatur av drottning Elizabeth innan den trädde i kraft. Foto: LINDSEY PARNABY/TT

Kommer Storbritannien verkligen att lämna EU nu?

– Ja! Och det är en historisk dag eftersom det är första gången någonsin som ett medlemsland lämnar EU. Samtidigt är det slutet på fas ett i brexitprocessen, nu börjar fas två, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson. 

– Men för de allra flesta kommer utträdet inte att märkas av alls. En stor konkret förändring är att Storbritannien inte längre får delta i EU:s beslutsfattande.

EU-regler gäller 2020

Att resa till Storbritannien under 2020 kommer för EU-medborgare att vara som att resa till ett EU-land. Foto: Ross D. Franklin/TT

Den 1 februari inleds en övergångsperiod som varar fram till årsskiftet, för att göra utträdet så smidigt som möjligt. 

– I princip allting kommer att vara som förut. Handel och resor rullar på som vanligt, säger Anna-Maja Persson.

Under året ska Storbritannien och EU komma överens om vilken relation man ska ha i framtiden. Samtidigt fortsätter britterna vara en del av EU:s inre marknad och tullunionen samt betala till EU-budgeten. 

Dock måste svenskar som inte har brittiskt medborgarskap och vill bo i Storbritannien efter brexit trätt i kraft helt ansöka om ”settled status”, ett nytt permanent uppehållstillstånd.

Tuffa förhandlingarna

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Gian Ehrenzeller/TT

I slutet av februari eller i början av mars väntas förhandlingarna starta mellan EU och Storbritannien. Prioritering nummer ett är att enas om ett nytt handelsavtal.

– Här blir det tufft. Som det ser ut nu vill EU-kommissionen och den brittiska regeringen delvis helt olika saker. Men det kan ju också handla om förhandlingstaktik, det är omöjligt att veta, säger Anna-Maja Persson.  

– Finns inget nytt handelsavtal på plats vid årsskiftet kan det bli en hård brexit, den faran är inte över.

Tajt tidsplan

EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan Michel Barnier tror inte på tidsplanen. Foto: Jean-Francois Badias/TT

Den 30 juni är den sista dagen för britterna att be om en förlängning av förhandlingarna. Men premiärminister Boris Johnson är bestämd i att man ska lämna unionen helt 2021.

– Här är parterna på kollisionskurs. EU:s chefsförhandlare har sagt att det är omöjligt att ro allt i hamn under de här tio månaderna. Kanske kan man enas om ett grundläggande handelsavtal så vi slipper en hård brexit och lämna annat till framtiden, säger Anna-Maja Persson.

Är Storbritannien helt ute ur EU 2021?

– Det är omöjligt att förutspå. Det är en dragkamp om tiden mellan EU och Storbritannien och just nu vill ingen ge med sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet