Om avtalet röstas ner har regeringen tre arbetsdagar på sig att komma fram till en plan B, som presenteras senast på måndag. Foto: Tolga Akmen/AFP/TT

Det här kan hända efter tisdagens brexit-omröstning

Uppdaterad
Publicerad

I dag röstade det brittiska parlamentet nej till premiärminister Theresa Mays brexit-avtal, som hennes regering har förhandlat fram tillsammans med EU. Vad som händer nu är oklart.

När rösterna väl är räknade efter parlamentets omröstning kring Mays brexit-avtal finns ett antal möjliga scenarion, rapporterar BBC. Om förslaget mot all förmodan hade gått igenom hade det trätt i kraft och Storbritannien hade fortsatt mot ett utträde den 29 mars, enligt plan.

Men nu är framtiden osäker. Här är ett antal möjliga scenarier:

Brexit

Regeringen har nu tre arbetsdagar på sig att komma fram till en plan B, som presenteras senast på måndag. Några av de möjliga utfallen är:

  • Regeringen lägger fram samma avtal för godkännande, med hopp om att locka över fler ja-röster.
  • Regeringen beslutar att försöka förhandla fram ett nytt avtal med EU. Detta skulle först kräva att EU går med på detta samt att skjuta upp datumet för det planerade utträdet, den 29 mars.
  • Regeringen utlyser ett extraval, för att söka större mandat för att få igenom avtalet. Detta kräver också att EU godkänner ett senare datum för ett eventuellt utträde. Skulle valresultatet dock leda till regeringsskifte skulle det bli svårt att förutse vilka nya vägar som öppnas eller stängs.
  • Oppositionen kräver en misstroendeomröstning mot May. Labour har redan indikerat att de planerar att försöka detta om avtalet röstas ner. Ett sådant agerande kan antingen leda till att May sitter kvar, att hon avsätts och ersätts av en ny premiärminister (troligtvis fortsatt från de konservativa) eller till att nyval hålls. Liksom i alternativet ovan har detta möjlighet att öppna såväl som stänga framtida möjligheter.
  • Ett scenario likt det ovan kan även utlösas om May själv väljer att avgå, utan att utlysa extraval. Detta skulle kunna ske om hon anser sina möjligheter att gå vidare med brexit vara uttömda.
  • Regeringen arbetar fram en ny folkomröstning om brexit. Formen för denna skulle kunna se ut på olika sätt, exempelvis med tre alternativ: ja till Mays avtal, ja till att ta fram ett nytt avtal, eller ja till att förbli kvar i EU och skrota brexit. Även detta skulle kräva att EU först skjuter upp datumet för utträde den 29 mars.
  • Om inga nya initiativ tas, och parlamentet inte aktivt agerar, exempelvis genom en misstroendeomröstning, lämnar Storbritannien per automatik EU den 29 mars, utan ett klart avtal om fortsatt samarbete, i enlighet med EU:s regelverk sedan processen satts igång. De allra flesta parterna i brexitdiskussionerna vill undvika detta scenario.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet