Det nya brexitavtalet ger mer tid för fortsatta förhandlingar om handelsavtal. Foto: Reuters/Kevin Coombs

Det viktigaste med brexitavtalet – här får du svaret

Uppdaterad
Publicerad

Handeln mellan EU och Storbritannien kan fortsätta som vanligt på obestämd tid. Det blir inga gränskontroller mellan Nordirland och Irland, och tullunionen med EU består tills vidare. Punkt för punkt – här är det senaste som hänt med brexitavtalet.

Mer tid

Det nya med utkastet till avtal är att man nu får mer tid. Den brittiska premiärministern har lyckats förmå sin regering att skjuta Irlandsfrågan framåt i tiden.

Brexit

Efter mars nästa år lämnar Storbritannien alla EU:s institutioner. Under en övergångsperiod på minst 21 månader ska man fortsätta att förhandla fram ett avtal som ska reglera gränser, tullar och handel. Tidsfristen kan förlängas enligt uppgörelsen.

Lösning för EU-medborgare i Storbritannien

EU- och handelsminister Ann Linde (S) påpekar att det föreslagna utträdesavtalet innehåller en lösning för de EU-medborgare som bor i Storbritannien.

Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde anser att den brittiska uppgörelsen ger arbetsro för forsatta förhandlingar om handelsavtal. Foto: SVT

– Vi har hundratusen svenskar som har haft väldigt mycket frågor under hela den här processen. Den framförhandlade lösningen innebär i stort sett att man kan fortsätta som man gör nu och behålla de fördelar man har. Det betyder att det blir arbetsro, man kommer att ha tid att förhandla fram den framtida relationen mellan EU och Storbritannien, anser den svenska EU- och handelsministern Ann Linde (S).

Statsminister Stefan Löfven (S) välkomnar beskedet att den brittiska regeringen godkänt utkastet till det utträdesavtal som förhandlats fram med EU.

”Det är mycket positivt att man lyckats finna en lösning på frågan om den irländska gränsen som de båda närmast berörda parterna verkar kunna acceptera”, säger han i ett skriftligt meddelande.

Brexit-förespråkare oroade över EU-band

De som är för brexit är inte nöjda med den nya utdragna tidsfristen.

– Det finns ett starkt motstånd mot Theresa May och brexitplanen, säger Anna-Maja Persson, SVT Nyheters utsända i London. Foto: SVT Nyheter

– Brexitörerna är oroliga för att detta binder Storbritannien vid EU under alltför lång tid framöver. Theresa May har många motståndare inom sitt eget parti, i det nordirländska stödpartiet DUP och inom oppositionen, säger SVT Nyheters utsända Anna-Maja Persson.

Regeringsförhandlingarna har beskrivits i brittiska medier som extremt tuffa. Flera ministrar har avgått i protest mot utkastet.

– Premiärministern anser att detta är ett avgörande genombrott men hon är fortsatt hårt pressad, inte minst inför nästa utmaning: det brittiska parlamentet, säger Anna-Maja Persson, på plats i London.

Extra toppmöte

Det 585 sidor långa utkastet ska nu godkännas av det brittiska parlamentet, EU:s regeringschefer vid ett extra toppmöte och av Europaparlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet