Foto: TT/Wikimedia

Forum för yttrandefrihet eller högerextrem fristad – detta är Gab

Uppdaterad
Publicerad

Två timmar innan den misstänkte gärningsmannen gick in i en synagoga i Pittsburgh och sköt ihjäl minst elva personer, skrev han ett antisemitiskt meddelande på det sociala nätverket ”Gab”. Men vad är Gab egentligen?

Gab lanserades 2017 av Andrew Torba, tänkt som en motvikt till jättarna Twitter och Facebook, som Torba ansåg premierade en vänsterorienterad världsbild, och censurerade högerröster.

– Vi är mycket oroade över människors rättigheter. Mycket politisk diskussion betecknas som hets mot folkgrupp, och sopas helt under mattan, sade Gabs dåvarande operativa chef Utsav Sanduja, till Vice.

Attack mot synagoga i Pittsburgh

Närmast obefintlig moderering

Med sina cirka 480 000 användare är nätverket betydligt mindre än Twitter, som Gab till viss del liknar. Nätverkets uttalade fokus på yttrandefrihet och närmast obefintliga moderering har lockat till sig användare som blivit bannlysta från marknadens större aktörer, och till viss del lett till Gabs status som tillflyktsort för bland annat högerextrema.

Den misstänkte gärningsmannens antisemitiska meddelanden linjerar med vad Anti-defamation league, en organisation som arbetar mot just antisemitism, funnit i en studie om hatbrott i digitala miljöer.

”Online-communities så som 4chan och Gab bidrar till fortplantningen av hatiska idéer, som snabbt sprids till Twitter, Reddit och andra mainstream-plattformar”, menar studien.

Har fördömt dådet

Bilden bekräftas delvis av Utsav Sanduja, som till Time menar att nätverket av just denna anledning fyller en viktig funktion.

— Jag föredrar att den typen av material hålls ovan jord, snarare än i det fördolda. När du censurerar människor och hindrar dem från att uttrycka sig fritt så, tyvärr, blir en del av dem brottslingar, och går under jord.

Efter skjutningarna i synagogan har nätverket också gått ut i ett pressmeddelande och fördömt dådet.

”Vi är förtvivlade över våldet i Pittsburgh, och offren och deras familjer är i våra tankar och böner.”

Nätverket påpekar också att kriminella och kriminellt beteende förekommer på alla digitala plattformar, och menar avslutningsvis att de i fortsättningen kommer att samarbeta med polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot synagoga i Pittsburgh

Mer i ämnet