Många visade sitt stöd under en ljusmanifestation under lördagskvällen. Foto: TT

Dödsoffer hedrades efter attacken mot synagogan i USA

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra samlades på lördagskvällen för att hedra offren till attacken mot synagogan i Pittsburgh, USA. Samtidigt höjer Frankrike säkerheten vid sina synagogor.

Många människor var på lördagsförmiddagen samlade i synagogan i Squirrel Hill, ett lugnt bostadsområde i östra Pittsburgh, för att fira sabbaten. Det pågick bland annat en namngivningsceremoni av ett litet barn när gärningsmannen anlände.

Han tros ha agerat ensam när han öppnade eld, beväpnad med ett gevär och tre pistoler. Elva vuxna personer dödades.

Attack mot synagoga i Pittsburgh

Skytten har tidigare gjort antisemitiska inlägg i sociala medier och polisen utreder massmordet i Pittsburgh i Pennsylvania som ett hatbrott.

På lördagskvällen samlades flera hundra, många med ljus i handen och hedrade dödsoffren i närheten av synagogan.

Reaktioner från omvärlden

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att han är både förkrossad och upprörd över händelsen i Pittsburgh, rapporterar The Times of Israel.

– Hela Israels folk sörjer med de dödas familjer. Vi står tillsammans med Pittsburghs judiska samfund. Vi står tillsammans med amerikanska folket inför denna fasansfulla antisemitiska brutalitet och ber för att de sårade snabbt ska återhämta sig, säger han in ett videoklipp.

Förhöjd säkerhet i Frankrike

Även Frankrikes president Emmanuel Macron visar sitt stöd på Twitter:

”Jag fördömer starkt denna hatiska, antisemitiska handling i Pittsburgh. Mina tankar går till offren och mitt stöd till deras nära och kära.”

Frankrikes nytillträdde inrikesminister Christophe Castaner säger på Twitter att han bett lokala myndigheter att öka säkerheten kring landets synagogor under helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot synagoga i Pittsburgh

Mer i ämnet